Δεκατέσσερις επιπλέον προτάσεις κατέθεσε η Ευρωλίγκα προς τη FIBA για να γεφυρωθεί το χάσμα που τις χωρίζει και να αναζητηθεί μια συμβιβαστική πλην βιώσιμη λύση, αλλά εδώ ισχύει αυτό που λένε συνήθως οι Αμερικανοί…

Thanks but, no, thanks!

Aυτό λένε εκείθεν του Ατλαντικού, αλλά εντεύθεν και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποδοχής και εφαρμογής των προτάσεων, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος το λέει αλλιώς: «Πάρ’ τη μια και χτύπα την άλλη»!

Δεδομένου κιόλας ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης βρίσκεται σε έναν διαρκή και ασυνθηκολόγητο πόλεμο με το διευθυντήριο της Ευρωλίγκας και δη με τον Τζόρντι Μπερτομέου, οι αιτιάσεις του ολοένα αυξάνονται και πληθύνονται.

«Καραγκιοζιλίκι»

«Τις προάλλες είπα ότι πρέπει να τελειώσει αυτό το καραγκιοζιλίκι με την Ευρωλίγκα και το πακέτο των δήθεν προτάσεων επιβεβαιώνει την άποψή μου: πρόκειται για αρλούμπες και για μπούρδες» τόνισε προς «ΤΑ ΝΕΑ», επικαλούμενος επί το κομψότερον και τη ρήση του Ξενοφώντος…

«Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδέν εστί»!

Μεταξύ άλλων η Ευρωλίγκα επιμένει στην ασυμβατότητα του καλανταριού με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ζητεί να μη συμμετέχουν οι παίκτες των συλλόγων της στα φιλικά ματς των εθνικών ομάδων και επίσης προτείνει την εφαρμογή περιοριστικών όρων στα εθνικά πρωταθλήματα.

«Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία του διαρθρωμένου αθλητικού κινήματος. Εκτός από την αλαζονεία της η Ευρωλίγκα διακατέχεται και από ανοησία, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται διαρκώς εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως η σύμπτωση των αγώνων. Ολα αυτά δεν έχουν κανέναν ειρμό και απορώ πώς από τη μια πλευρά δέχονται τον απεριόριστο αριθμό ξένων στη διοργάνωσή τους, ενώ από την άλλη προτείνουν την υποχρεωτική παρουσία παικτών κάτω των 22 ετών στα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν τους πέφτει κανένας λόγος στο τι θα κάνουμε στα εσωτερικό μας και θα το καταλάβει τις επόμενες μέρες από την κλιμάκωση των αντιδράσεων. Ηδη ζήτησα τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου των προέδρων των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών» σχολιάζει ο Βασιλακόπουλος. Και καταλήγει: «Δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι ο στόχος της Ευρωλίγκας είναι να υφαρπάξει όλο τον οικονομικό πλούτο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να το οδηγήσει σε ασφυξία».

Η υπόθεση σαφώς αφορά και τον ΕΣΑΚΕ, ο πρόεδρος του οποίου Βαγγέλης Γαλατσόπουλος υπήρξε σαφής στην τοποθέτησή του: «Θεωρούμε απαραίτητη τη διασύνδεση μεταξύ των εθνικών πρωταθλημάτων και της Ευρωλίγκας, που δεν πρέπει να είναι μια κλειστή διοργάνωση. Οφείλουμε να βρούμε μια συναινετική και συμβιβαστική λύση, διότι με όλα αυτά που προτείνει η Ευρωλίγκα τείνει να διαλυθεί ο ιστός του μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Η σημερινή κατάσταση με τους παράλληλους και ταυτόχρονους αγώνες προκαλεί σύγχυση και δεν είναι καθόλου θελκτική για το κοινό. Επιπλέον, τα εθνικά πρωταθλήματα και οι εθνικές ομάδες συμβάλλουν στην παραγωγή νέων αθλητών, κάτι που είναι απαραίτητο, ώστε η Ευρωλίγκα να στηρίζεται σε ευρωπαίους πρωταγωνιστές και όχι σε γηγενείς παίκτες που θα είναι κομπάρσοι των Αμερικανών».