Για ομηρεία των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές στην Αδριανούπολη μίλησε το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψη του στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο. Ο υπουργός ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της βάσης, ενώ βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να μιλήσει στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον ήρωα της ΕΟΚΑ του 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω από εδώ είναι ακριβώς αυτό: Όταν ο Ελληνισμός είναι συμπαγής και ενωμένος, όταν δεν μπαίνουν μικροπολιτικές διαφορές και το εθνικό συμφέρον είναι αυτό το οποίο μας ενώνει, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και νικάμε», ανέφερε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι:«αυτή τη χρονιά, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μία πολύ σημαντική φάση της ιστορίας τους. Είναι χώρες που πλέον παράγουν φυσικό αέριο και αργότερα πετρέλαιο. Η Ελλάδα μπορώ να πω ότι ακολουθεί την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία και αυτό προκαλεί αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

«Με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας. Αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία. Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με οτν Π. καμμένο «στην Ελλάδα η Κυβέρνηση – και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός – δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει».

Όπως δήλωσε περιμένει «το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα και ελπίζουμε πως η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε στη δική της εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει. Και εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατέληξε δε αναφερόμενος στη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας λέγοντς ότι «θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση – και το συντομότερο δυνατό – να λήξει η ομηρία των Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού».