Βρέθηκε στην Ελλάδα μέσω Πλατανιά. Μια προσωπική επιλογή του Γιάννη Χριστόπουλου από την ελεύθερη αγορά το καλοκαίρι του 2014. Ενας κεντρικός αμυντικός με ετήσιο συμβόλαιο μόλις 50.000 ευρώ, που αποδείχθηκε λίρα εκατό και στα Χανιά, αλλά και στη Νέα Σμύρνη. Ηταν μόλις 23 ετών τότε ο Γιάγια Μπανανά, ο οποίος φέτος συμπληρώνει την τέταρτη σεζόν του στη Σούπερ Λίγκα, αγωνιζόμενος πλέον για τον Πανιώνιο. Εφτασε στα 27 ο καμερουνέζος κεντρικός αμυντικός, που έχει ξεπεράσει ήδη τις 100 συμμετοχές στο πρωτάθλημά μας (έχει 102 και συνολικά 118 στις εγχώριες διοργανώσεις). Πιθανότατα όμως σε μερικούς μήνες ο κύκλος του κλείνει εδώ στα μέρη μας. Ειδικά αν επιβεβαιωθεί κάτι που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα. Οτι δηλαδή βρίσκεται ενόψει καλοκαιριού στο μεταγραφικό στόχαστρο ισχυρής ομάδας της Κίνας. Το φλερτ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, η συγκεκριμένη ομάδα όμως δεν είχε θέσεις ξένων, παρά μόνο για μία μεταγραφή και καιγόταν πρωτίστως για να αποκτήσει επιθετικό (όπως και έκανε). Αφησε λοιπόν την υπόθεση Μπανανά για το καλοκαίρι. Με τη διάθεση όμως να την ολοκληρώσει και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει και ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Η μεγάλη μεταγραφική περίοδος στο πρωτάθλημα της Κίνας είναι αυτή του χειμώνα. Το καλοκαίρι το πάρε-δώσε διαρκεί λιγότερο από μήνα. Ξεκινά στις 18 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου. Αν είναι λοιπόν να γίνει κάτι, αυτό θα συμβεί νωρίς. Μέσα στον Ιούνιο και θα προκαλέσει αίσθηση καθώς, εάν και εφόσον, ο Μπανανά θα πάρει σε ετήσιο συμβόλαιο ό,τι δεν πήρε μαζί όλα τα χρόνια του στη Σούπερ Λίγκα.

ΠΑΕΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Λέγεται Κωνσταντίνος Δημητρίου (φωτογραφία), είναι γεννημένος το 1999 και ώς εδώ είναι «κρυμμένος» στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ. Ή πιο σωστά ήταν, διότι η Βασιλεία μια χαρά τον εντόπισε και ετοιμάζεται να τον αποκτήσει το καλοκαίρι ως ελεύθερο. Ενας ακόμη νεαρός έλληνας κεντρικός αμυντικός στον δρόμο που χάραξε η πιο βαριά… βιομηχανία του ποδοσφαίρου μας. Εκείνη που παράγει στόπερ ικανούς για το υψηλότερο επίπεδο. Από τον Μανωλά (Ρόμα) και τον Παπασταθόπουλο (Ντόρτμουντ) ώς τον Ρέτσο (Λεβερκούζεν) και τον Μαυροπάνο (Αρσεναλ)!

ΗΤΑΝ ΕΔΩ

Και μιας και ο λόγος για τη Βασιλεία, μια ομάδα που είναι στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, πάλι εδώ ήταν ο άνθρωπός της που έχει την ευθύνη για τα Βαλκάνια. Τον είδαν το βράδυ της Δευτέρας στο Απόλλωνας – Παναιτωλικός, αλλά εκεί μάλλον τον έβγαλε ο δρόμος. Στην ουσία και εκείνος αλλά και άλλοι πολλοί για να δουν τις Κ-21 ομάδες της χώρας έρχονται. Εκεί όπου πλέον υπάρχει στ’ αλήθεια περιεχόμενο! Παιδιά ικανά να δημιουργήσουν καριέρες υψηλού επιπέδου. Για την ιστορία και μόνον: στη Ριζούπολη τη Δευτέρα ήταν και σκάουτ της Παλέρμο.

QUIZ

Προς καλούς φίλους και (μάλλον και προς) συναδέλφους. Ηρθε την Κυριακή, έκανε ό,τι προβλεπόταν τη Δευτέρα και μπήκε στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στη βάση του. Φυσικά και θα γυρίσει στα μέρη μας. Οχι τώρα όμως. Το καλοκαίρι, για την έναρξη της προετοιμασίας με τη νέα του ομάδα. Μια από τις πρωτοκλασάτες. Περισσότερα; Οταν θα πλησιάζει εκείνη η ώρα. Ακόμη άλλωστε δεν το ξέρουν καλά καλά οι «πολλοί» στη νέα του ομάδα!

ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ»

Επιμένουν οι ατζέντηδες που από την πρώτη στιγμή είχαν αποκαλύψει το ενδιαφέρον. Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο έχει ξεχωρίσει τον Χρήστο Αλμπάνη (φωτογραφία) αλλά στα τέλη Ιανουαρίου άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με τον Απόλλωνα προκειμένου να του ανακοινώσει τις προθέσεις του για τον 24χρονο άσο. Αν όσα μας μεταφέρθηκαν είναι σωστά, ο Δικέφαλος του Βορρά έβαλε στο τραπέζι 800.000 ευρώ προτείνοντας συμφωνία για το τέλος της σεζόν. Η απάντηση που εισέπραξε όμως από τη Ριζούπολη ήταν αρνητική!

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Αγωνίζεται στη Σλάβια Σόφιας με την οποία φέτος μετρά 18 συμμετοχές. Είναι μόλις 19 ετών και βλέπει τον κόσμο από το 1,95 μ. Ο Αντώνης Στεργιάκης (φωτογραφία). Ο νεαρός τερματοφύλακας από τις ακαδημίες του Αρη, που ο Ολυμπιακός παρακολουθεί την εξέλιξή του στενά και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να αποτελέσει ένα από τα πρόσωπα που θα πιάσουν Λιμάνι. Εδώ και έναν χρόνο έχει ανοίξει φάκελο για τον Στεργιάκη το τμήμα σκάουτινγκ του Ρέντη. Δεν είναι όμως απλή υπόθεση, καθώς οι Βούλγαροι τον κοστολογούν πάνω από ένα εκατ. ευρώ.