Προέκυψε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, χωρίς να επιτρέπει περιθώρια αμφισβήτησης. «Ο Ολυμπιακός έκλεισε για τη νέα σεζόν τον Μαντί Καμάρα» ανακοίνωσαν με σιγουριά μια σειρά από γαλλικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για δεδομένη συμφωνία των Ερυθρολεύκων με την Αζαξιό για τον 21χρονο κεντρικό χαφ από τη Γουινέα! Εναν ποδοσφαιριστή που όπως οι ίδιοι πρόσθεταν με νόημα βρισκόταν «στο στόχαστρο της Ρόμα και της Μονακό».

Αν ισχύει το deal; Προφανώς άλλος είναι που θα πρέπει –εάν και εφόσον –να κάνει την ανακοίνωση. Οταν έρθει η ώρα, καθώς μέχρι τον Ιούνιο ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του άλλες σοβαρές υποθέσεις: έξι κρίσιμα ματς πρωταθλήματος και ουσιαστικά τον τρόπο που θα ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν.

Δεξαμενή

Οπως και να έχει, πάντως, η συγκεκριμένη ιστορία άνοιξε έναν πολύ ενδιαφέροντα φάκελο, όχι μόνο για τους Πειραιώτες, αλλά συνολικά για το διεθνές ποδόσφαιρο το οποίο αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας ως εύφορη (ποδοσφαιρική) κοιλάδα. Μια δεξαμενή όπου κρύβονται επόμενοι σουπερστάρ του football. Ο Ενγκολέ Καντέ της Τσέλσι ώς το 2015 ήταν εκεί για την Καέν, μαζί με τον Τομά Λεμάρ της Μονακό, που σφάζονται για χάρη του Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ και Τσέλσι. Ο Ναμπί Κεϊτά της Λειψίας (και προσεχώς της Λίβερπουλ αντί 50 εκατ. ευρώ) ώς το 2014 στην Ιστρ. Εως τη χρονιά που ο βιρτουόζος Ριγιάντ Μαχρέζ της Λέστερ ήταν στο ρόστερ της Χάβρης! Από την ίδια λίγκα εκκίνησε ο Ναμπίλ Φεκίρ της Λυών, που αυτή τη στιγμή κοστολογείται 60 εκατ. ευρώ και είναι ο μεταγραφικός πόθος της Αρσεναλ, και άλλοι πολλοί κάτοικοι της ελίτ.

Οπως ο Σισέ

Ο Ολυμπιακός είναι χρόνια τώρα εναρμονισμένος με αυτή την «τάση» και μάλιστα μπορεί να καμαρώνει ήδη για τα πρώτα ευρήματά του. Στην Αζαξιό του Μαντί Καμαρά αγωνιζόταν έως πέρυσι ο Παπ Αμπού Σισέ, που πιθανότατα αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταγραφική δικαίωση του περασμένου καλοκαιριού συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενας κεντρικός αμυντικός υψηλού επιπέδου με ορίζοντα για μεγάλα πράγματα. Συμπτωματικά και εκείνος Ιανουάριο είχε συμφωνήσει. Με ένα ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα γύρισε για να μείνει, αλλά και για να αποδειχθεί σημείο αναφοράς. Ποιος τον επέλεξε; Ο Φρανσουά Μοντέστο. Ο Κορσικανός με τα αμέτρητα χιλιόμετρα στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Εκείνος έχει την ευθύνη του σκάουτινγκ στο Λιμάνι, πόσω δε μάλλον για τη συγκεκριμένη αγορά, που όπως ήδη απέδειξε τη γνωρίζει καλά.

Οι άλλοι

Είχε δύο ακόμη περιπτώσεις στην ατζέντα του από τη Β’ Γαλλίας ο Μοντέστο και κατ’ επέκταση ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι. Ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην ήρθαν, αλλά που ουσιαστικά δικαίωσαν το ερυθρόλευκο σκάουτινγκ για τη στόχευση. Τον Φερλάν Μεντί και τον Γιαν Καραμό. Ο Μεντί αγωνιζόταν στη Χάβρη και ο Ολυμπιακός την άνοιξη του ’17 έφτασε κοντά στην απόκτησή του με ποσό της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Η Χάβρη αποφάσισε να περιμένει και τελικά προέκυψε η πρόταση της Λυών, ύψους 5 εκατ. ευρώ, για τον 22χρονο αριστερό μπακ, που όχι μόνο έπιασε στη νέα ποδοσφαιρική του στέγη (22 συμ., 3 ασίστ) αλλά και ήδη κοστολογείται πολύ περισσότερα. Παρόμοια είναι η ιστορία και του 19χρονου Καραμό, που μετακόμισε στην Ιντερ με 5,5 εκατ. ευρώ και έχει μια θέση στο ροτέισον των Νερατζούρι.