Ο υποψήφιος του κόμματος FARC για την προεδρία της Κολομβίας, ο Ροδρίγο Λοντόνιο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας κλινικής στην Μπογοτά, ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί την Τετάρτη.

Ο Λοντόνιο είναι ο υποψήφιος της Επαναστατικής Εναλλακτικής Κοινής Δύναμης -του κόμματος που αποτελεί την πολιτική μετενσάρκωση των πρώην Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, της οργάνωσης των ανταρτών που τερμάτισε την ένοπλη δράση της κι αφοπλίστηκε βάσει της συμφωνίας ειρήνης του 2016- στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 27η Μαΐου.

Μέσα ενημέρωσης της Κολομβίας εκτιμούν πως ο Λοντόνιο πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του, καθώς θα χρειαστεί μια περίοδο ανάρρωσης, αλλά το κόμμα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε καμιά επίσημη ανακοίνωση.

Ο «Τιμοσένκο», όπως αποκαλείται ο Λοντόνιο -αυτό ήταν το nom de guerre του την εποχή της παρανομίας- εισήχθη σε νοσοκομείο με πόνους στο στήθος πριν από μία εβδομάδα. Του προσφέρονται ιατρικές φροντίδες για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη στεφανιαία, για μια χρόνια πνευμονική πάθηση που αντιμετωπίζει -είναι γνωστό πως είναι καπνιστής- αλλά και για την απόφραξη μιας εγκεφαλικής αρτηρίας. Στο παρελθόν, ο Λοντόνιο είχε υποστεί ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μερικές ώρες μετά την εγχείριση, «η γενική πορεία του ασθενούς» ήταν «η προβλεπόμενη για το είδος και την περιπλοκότητα της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε, και η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πρόγνωση θα γίνει τις επόμενες ώρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κλινική Shaio, όπου νοσηλεύεται ο ηγέτης της FARC, ενώ σημείωσε πως γενικά η κατάστασή του είναι «ικανοποιητική».

Ο 59χρονος Λοντόνιο είναι καρδιοπαθής εδώ και χρόνια και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην Κούβα όταν ακόμη συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία ειρήνης με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Διακομίστηκε στην κλινική αφού αισθάνθηκε πόνο αμέσως μετά την καθημερινή του σωματική άσκηση, διευκρίνισε το κόμμα του. Είχε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο Λοντόνιο είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι επρόκειτο να αναστείλει την προεκλογική του εκστρατεία λόγω των ανησυχιών για την ασφάλειά του.

Καθώς οι πληγές που άφησε πίσω του ο εμφύλιος στην Κολομβία είναι ακόμα νωπές πολλοί πιστεύουν ότι ο Τιμοσένκο και πολλά άλλα ηγετικά στελέχη των πρώην ανταρτών θα όφειλαν να βρίσκονται στη φυλακή, όχι να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία. Οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν στην τελευταία θέση μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία, με το 1% της πρόθεσης ψήφου.

Το κόμμα, που συμμετέχει επίσης στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαρτίου, προτείνει στο πρόγραμμά του πρωτίστως πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Έχει εξασφαλισμένες 10 έδρες στη Βουλή, ενώ συνολικά οι έδρες του σώματος θα αυξηθούν από τις 268 στις 280.