Την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Τι έδειξαν οι τρεις κάλπες

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας δεν γίνεται δεκτή η πρόταση που κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και 73 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Συνολικά, στην κάλπη ψήφισαν 267 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 29 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότασης 151 βουλευτές και παρών ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Ανδρέα Ξανθό ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 33 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 145 βουλευτές και παρών ψήφισε ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Παύλο Πολάκη ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 31 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότσης ψήφισαν 149 βουλευτές, ενώ παρών ψήφισε ένας βουλευτής.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν ΝΔ και ΧΑ. Η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Τα άκυρα ψηφοδέλτια

Οπως έγινε αργότερα γνωστό, διαπιστώθηκαν και ψηφοδέλτια τα οποία ήταν άκυρα επειδή κάποιοι βουλευτές τα έριξαν σε λάθος κάλπη.

Στην πρώτη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Ανδρέα Ξανθό είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Στην δεύτερη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Ανδρέα Ξανθό, βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Στην τρίτη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παύλο Πολάκη βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Ανδρέα Ξανθό. Αυτά επίσης καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Τα στοιχεία αυτά που έγιναν γνωστά από τις υπηρεσίες της Βουλής δίνουν, σε ένα βαθμό, εξήγηση για την αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των βουλευτών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού που είχαν κάνει γνωστό ότι θα ρίξουν άκυρο ψηφοδέλτιο στην ψηφοφορία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτικές πηγές προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν πως είναι προφανές ότι αρκετοί βουλευτές έριξαν την ψήφο τους σε λάθος κάλπη, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε κάλπες που δεν έπρεπε και να θεωρηθούν άκυρες.