Η ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη συνέδρων, προγραμματισμένη γι’ αυτή την Κυριακή, ήταν μια ιδέα που τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούσε στα κεντροαριστερά γραφεία. Ηδη η αναβολή της μιας εβδομάδας, από τις 4 για τις 11 Μαρτίου, έδειχνε πως η όλη διαδικασία δημιουργούσε προβλήματα στο εγχείρημα, με πολλές ενστάσεις και γκρίνιες από όλες τις πλευρές. Επισήμως, ωστόσο, ο λόγος που τελικά όλοι οι σύνεδροι θα οριστούν αναλογικά δεν έχει να κάνει με οργανωτικές διαφωνίες, αλλά με την αύξηση των μελών του κόμματος.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τους σχεδόν 200.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής, μόνο 93.000 είχαν επιλέξει να γραφούν στον νέο φορέα ως μέλη. Το κλειστό μητρώο παραδόθηκε στα αρμόδια στελέχη που επέλεξαν να ανοίξουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά –και τα κατάφεραν, φτάνοντας στους 130.000 εγεγγραμμένους. Αυτό επέτρεψε μια μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα των συνέδρων. Εκείνοι που είχαν επιλέξει να συμμετέχουν ως υποψήφιοι έφταναν περίπου τους 2.700 –μόλις 700 παραπάνω, δηλαδή, από τον καθορισμένο αριθμό των εκλεγμένων συνέδρων. Συζητώντας την κατάσταση με τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η Φώφη Γεννηματά άρχισε να εξετάζει την πιθανότητα να αυξήσει τον αριθμό τους, συμπεριλαμβάνοντας και τους υπολοίπους. Με την διεύρυνση του σώματος των συνέδρων δεν υπάρχει ανάγκη για εκλογές.

Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ. «Εχω δεσμευθεί ότι το ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, με συνιδρυτές όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά. «Κοιτάμε την μεγάλη εικόνα. Θέλουμε την κοινωνία παρούσα και τους προοδευτικούς πολίτες πρωταγωνιστές. Αυτό το Συνέδριο, το Συνέδριο της αναγέννησης, το Συνέδριο που είναι η αφετηρία για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αγκαλιάζει την κοινωνία, δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάχες χαρακωμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των συνέδρων θα μπορούσε να είναι ήσσονος σημασίας, αν δεν είχε όλο το προηγούμενο διάστημα δημιουργήσει τριβές μεταξύ των συμμετεχόντων, επισημαίνουν κεντροαριστερά στελέχη από όλες τις πλευρές. Η διεξαγωγή εκλογών για τη σύσταση του σώματος του Συνεδρίου ήταν μια συμφωνία η οποία φάνηκε ότι έβρισκε αντιδράσεις, κυρίως από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέλεξε να αποσύρει τους δικούς του υποψηφίους από τη διαδικασία ζητώντας σ’ αυτήν τη μεταβατική φάση συνέδρους ορισμένους αναλογικά –κάτι που απορρίφθηκε από τους υπολοίπους, ειδικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής, στην επικοινωνία του με τη Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί και με τη ματαίωση των εκλογών. Η απόφαση, ωστόσο, κρίθηκε ως «λογική» από την πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που έβαλαν υποψηφιότητα ήταν μικρότερος του αναμενομένου.

ΑΠΟΚΛΙΣΗ. Αυτή η απόφαση, η οποία δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, αποκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε περίπου το 50% των συνέδρων να προκύψουν μέσω εκλογών και το υπόλοιπο να οριστεί από τους σχηματισμούς. Από την άλλη, ενδέχεται να έχει και αλυσιδωτή αντίδραση σχετικά με την σύσταση των οργάνων που θα προκύψουν, αφού δύσκολα πλέον φαίνεται ότι θα μπορέσει ένα σώμα που το ίδιο δεν έχει εκλεγεί από τη βάση να ψηφίσει για την σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής του νέου φορέα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.