O συνδυασμός «Γιατί αγαπάμε το Βελιγράδι» που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέσπασε το 44,8% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο Βελιγράδι.

Το ποσοστό αυτό παρέχει στον συνδυασμό τη δυνατότητα να αναδείξει δήμαρχο, αφού θα καταλάβει 64 από τις 110 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας.

Στη Σερβία, οι δήμαρχοι εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο, όχι απευθείας από τον λαό.

Δεύτερος σε δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός «Το Βελιγράδι αποφασίζει – Οι πολίτες κερδίζουν», του οποίου ηγείται ο πρώην δήμαρχος Βελιγραδίου (2008-2013) Ντράγκαν Τζίλας, με 18,8%.

Υδατοσφαιριστής στο δημοτικό συμβούλιο

Το όριο του 5% που απαιτείται για την εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο ξεπέρασαν επίσης ο συνδυασμός του οποίου ηγείται ο πρώην υδατοσφαιριστής και νυν πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Νέου Βελιγραδίου Αλεξάνταρ Σάπιτς με 9,3% και ο συνασπισμός με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς με ποσοστό 6,1%.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη νίκη που λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα εξουσίας με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών.

Ο κ. Βούτσιτς αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιον θα προτείνει για δήμαρχο, δηλώνοντας ότι θα γνωστοποιήσει την απόφασή του μετά από 45 ημέρες, όταν συσταθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανήλθε στο 51,3% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.