«Αν με συνοδεύσετε έχει καλώς. Αλλιώς θα πάω μόνη μου να συναντήσω τις ανθρωπιστικές αποστολές στην Κένυα». Με αυτά τα λόγια το περασμένο καλοκαίρι η Ιρμα Νταλ’ Αρμελίνα, μια 93χρονη γιαγιά από τη Νοβέντα της ιταλικής επαρχίας Βιτσέντζα, καθιστούσε σαφές στα μέλη της οικογένειάς της που την άκουγαν αποσβολωμένα ότι θα πήγαινε στην Αφρική για να προσφέρει την βοήθειά της σε ανθρωπιστική αποστολή για ορφανά παιδιά. «Το αποφάσισα», τους είπε. Και εκείνοι κατάλαβαν ότι δεν υπήρχαν περιθώρια να την μεταπείσουν. Λίγους μήνες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 2018, η υπέργηρη Ιταλίδα θα γινόταν ένα αστέρι των social media. Την ημέρα εκείνη η εγγονή της, Ελίζα, ανάρτησε στο facebook τις εικόνες της γιαγιάς της να αναχωρεί από το αεροδρόμιο για την Κένυα. Οι αντιδράσεις και τα σχόλια επιδοκιμασίας έκαναν θραύση. Η φωτογραφία της γιαγιάς με την βαλίτσα απέσπασε 90.000 likes, έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 20.000 φορές. Η Ιρμα βρίσκεται πλέον στην Αφρική και δείχνει να απολαμβάνει την φιλανθρωπική της δράση όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες της που καταφτάνουν από την μαύρη ήπειρο.

Στα χνάρια της και η εγγονή

Χήρα από νεαρή ηλικία και μητέρα δύο παιδιών η Ιρμα Νταλ’ Αρμελίνα εκπροσωπεί την δυναμική λαϊκή γυναίκα της Μεσογείου με την τρυφερή καρδιά. Η αλληλεγγύη σε έναν λαό που υποφέρει βρισκόταν πάντα ψηλά στο αξιακό της σύστημα και κάπως έτσι, όπως φαίνεται, μεγάλωσε τα παιδιά και τα εγγόνια της: Η εγγονή της, Ελίζα, για δύο συνεχόμενες χρονιές, το καλοκαίρι του 2016 και το καλοκαίρι του 2017 πέρασε την καλοκαιρινή άδειά της στην Ελλάδα, όπου έφτασε για να βοηθήσει εθελοντικά σύρους πρόσφυγες, θύματα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

«Η γιαγιά μου έμεινε χήρα στα 26 της χρόνια. Εχασε τον σύζυγό της κατά την διάρκεια του πολέμου ενώ την ίδια χρονιά πέθανε και ένα από τα παιδιά της, ένα κοριτσάκι τριών ετών. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή της δουλεύοντας σκληρά, μέρα και νύχτα, για να μεγαλώσει τα άλλα δύο παιδιά της, δηλαδή την μητέρα μου και τον θείο μου», λέει στα «ΝΕΑ» με περηφάνια η εγγονή της Ιρμα, Ελίζα Κολτρό, χάρη στην οποία η γιαγιά έγινε viral. «Μια ζωή γεμάτη φτώχεια, θυσίες και πολλή πολλή δύναμη. Παρότι η ζωή δεν ήταν εύκολη για εκείνην, τα έβγαζε πάντα πέρα στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Είναι αναμφισβήτητα το σημείο αναφοράς μου», συνεχίζει. «Και είναι πρότυπο για μένα ότι είχε πάντα να προσφέρει κάτι σε όσους είχαν ανάγκη. Ισως το να έχεις ζήσει την φτώχεια σε βοηθά να βλέπεις με αληθινό πνεύμα ευαισθησίας και συμπόνιας όποιον βρίσκεται σε δυσκολία. Για πολλά χρόνια η γιαγιά μου στήριζε τον πατέρα Ρεμίτζιο, έναν ιεραπόστολο από την Πάντοβα ο οποίος έδωσε την ζωή του για να σώσει παιδιά και άλλους ανθρώπους στην Κένυα. Εδώ και μερικά χρόνια τής είχε γεννηθεί η επιθυμία να πάει η ίδια στην Κένυα, να ευχαριστήσει τον πατέρα Ρεμίτζιο –ο οποίος τώρα νοσηλεύεται γιατί είναι σε μεγάλη ηλικία –και να επισκεφθεί τα μέρη που έχτισε ο ίδιος στην Κένυα κατά την διάρκεια της ζωής του: ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς. Και τελικά το έκανε».

Σε αποστολή αγάπης

Επειτα από ένα ταξίδι μεγαλύτερο των 15 ωρών η Ιρμα έφτασε στην Κένυα, συνοδευόμενη από την μητέρα τής Ελίζα και από ένα φιλικό ζευγάρι, την Φραντσέσκα Φοντάνα και τον Τζιανίνο Νταλ Σάντο, οι οποίοι έχουν συγγενική σχέση με τον πατέρα Ρεμίτζιο και είναι οι άνθρωποι που της σύστησαν τον ίδιο και το έργο του.

«Το πρώτο πράγμα που έκανε η γιαγιά μου μόλις έφτασε στην Κένυα ήταν να επισκεφθεί τον Ρεμίτζιο», διηγείται η εγγονή της. «Στη συνέχεια πήγαν στο Καθολικό Νοσοκομείο Nord Kinangop, στο νοσοκομείο Fatima Hospital στην Ongata Rongai και στην οργάνωση Dimesse Sisters Karen. Σε αυτά τα μέρη ο πατέρας Ρεμίτζιο εργάστηκε ως ιεραπόστολος για την πραγματοποίηση έργων για τους ντόπιους, όμως το μέρος όπου ξεκίνησε την αποστολή του και άφησε σημαντικό έργο ήταν το Lenkisen όπου ζουν μέλη της φυλής Μασάι στους οποίους έχει μείνει αξέχαστος. Εκεί έχτισε μία βιβλιοθήκη και μία σχολή νοσοκόμων. Πλέον τα σχέδιο του Ρεμίτζιο έχει αναλάβει να ολοκληρώσει η μη κυβερνητική οργάνωση I mulinelli di sabbia, εξηγεί η Ελίζα. «Η γιαγιά μου θα μείνει στην Κένυα τρεις εβδομάδες για να μοιράσει χαμόγελα και αγάπη. Ξέρω ότι οι μετακινήσεις εκεί είναι πολύ κουραστικές εξαιτίας του κακού οδικού δικτύου και των μέσων μεταφοράς. Οι αποστάσεις στην Κένυα επιμηκύνονται λόγω των κακών συνθηκών. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να ξεκουραστούν μερικές μέρες, ίσως χαζεύοντας τον Ινδικό Ωκεανό…».

Η «σούπερ – γιαγιά» που έβαλε φωτιά στο facebook

«Αυτή είναι η γιαγιά μου η Ιρμα. Ενα κορίτσι 93 ετών που έφυγε σήμερα για την Κένυα. Δεν πάει σε κάποιο τουριστικό χωριό όπου θα είχε κάποιον να τη σερβίρει στο χέρι, αλλά σε ένα χωριό για παιδιά, σε ένα ορφανοτροφείο. Σας τη δείχνω γιατί πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να κρατάμε στην άκρη ένα μέρος της απερισκεψίας μας έτσι ώστε να ζούμε πραγματικά, όχι απλά να επιβιώνουμε». Με αυτά τα λόγια συνόδευσε η 43χρονη Ελίζα την ανάρτησή της για τη γιαγιά της Ιρμα (3) στις 20 Φεβρουαρίου και η ανταπόκριση ήταν θεαματική. Η Ελίζα (2) συμμετέχει σε κοινωνικούς αγώνες και δράσεις αλληλεγγύης στην Ιταλία ενώ έχει επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα για να βοηθήσει εθελοντικά στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Στο ορφανοτροφείο της Κένυας (1) θα βρίσκεται η γιαγιά Ιρμα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες αποφασισμένη να βοηθήσει όπως μπορεί τις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική.