O αποκληθείς «πατέρας της νίκης» (των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει μια κουβέντα την οποία προφανώς υπερθεματίζει ο Τσάβι Πασκουάλ, που με τη σειρά του μπορεί να συστήνεται ως ο πατέρας των πέντε απανωτών νικών του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού… Η νίκη, λέει, δεν είναι ποτέ οριστική!

Ουδέν αληθέστερον τούτου: το σερί εκτείνεται πλέον στο 5-0 και εφόσον οι Πράσινοι ρίξουν απόψε στο κανναβάτσο τους Πειραιώτες για έκτη συνεχή φορά, ναι μεν θα πετύχουν ένα μοναδικό ρεκόρ, αλλά γνωρίζουν καλά πως οι οριστικές νίκες αργούν. Ανήμερα των 45ων γενεθλίων του Ντέγιαν Μποντίρογκα, επί των ημερών του οποίου στέφθηκε δυο φορές πρωταθλητής Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός (14-9) εμφορείται από την αδήριτη ανάγκη να νικήσει ώστε να επιζήσει και να ανελιχθεί.

«Δεν είναι εύκολο να νικήσεις τρεις φορές σε μια σεζόν τον Ολυμπιακό, αλλά το καταφέραμε» σχολίασε χθες (αφήνοντας στην άκρη τις δυο στους περσινούς τελικούς) ο καταλανός προπονητής όχι για να τις πιστωθεί και να παραστήσει τον… κονιόρδο, αλλά για να δώσει το σύνθημα του αδήριτου χαρακτήρα της αποψινής αναμέτρησης.

Ο νόμος του ΟΑΚΑ

Με έντεκα νίκες σε δώδεκα ματς στο σπίτι τους, αλλά και με οκτώ ήττες σε έντεκα εξόδους, οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης πέφτουν αυτή τη στιγμή στην κέντα μιας τετραπλής ισοβαθμίας που τους ρίχνει στην έβδομη θέση και τους αναγκάζει να ανασυνταχθούν. Πέρα από την ισχύ την οποία παράγει ο νόμος του ΟΑΚΑ (με σκορ 53-12 σε 65 ντέρμπι Αιωνίων από το 1995) και την ψυχολογική ανάταση που εκπορεύεται από το 5-0 επί του Ολυμπιακού, ο Παναθηναϊκός προσδοκά να επενδύσει και στους ακραιφνώς αγωνιστικούς παράγοντες: στη διαθεσιμότητα όλων των παικτών, στον υψηλότερο (σε σχέση με τον αγώνα της περασμένης εβδομάδας στη Μόσχα) βαθμό προσαρμογής και ετοιμότητας του Τζέιμς και του Πέιν, στο γρήγορο ρυθμό, στην επιθετική άμυνα, στις συνεργασίες του Καλάθη με τον Γκιστ και βεβαίως στις βολές κατά ριπάς από τα 6μ.75.