Αποχώρηση, απόσυρση, αποβολή… Διαφορετική ορολογία, ίδια μοιραία κατάληξη.

Στα χρόνια της κρίσης 11 επαγγελματικές ομάδες βρέθηκαν με άδειο ρεζερβουάρ αδυνατώντας να ολοκληρώσουν μία διαδρομή.

Το «α.α.» (άνευ αγώνος) εμφανίστηκε κατ’ επανάληψη (σαν ξεπατικωτούρα) για τις εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες ΠΑΕ που αποχώρησαν από εν εξελίξει πρωταθλήματα.

Το 2011-12, όταν η κοινή γνώμη άρχισε να μυείται στις έννοιες «Μνημόνιο», «τρόικα», «μηχανισμός στήριξης», ο Διαγόρας έριξε τίτλους τέλους μεσούσης της περιόδου. Μέχρι την 14η αγωνιστική συμμετείχαν στη Football League οι Ροδίτες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως την τρέχουσα σεζόν αγωνίζονται στη Γ’ Εθνική. Σε τρίτη κατηγορία βρίσκεται πλέον και ο Εθνικός Αστέρας, αλλά σε πιο άγονη ποδοσφαιρική γραμμή: στη Γ’ ΕΠΣ Αθηνών… Το καύσιμο για την ομάδα της Καισαριανής επαρκούσε μέχρι την 24η αγωνιστική της Β’ Εθνικής το 2011-12.

Αυτοί οι δύο σύλλογοι ήταν οι πρόδρομοι όσων χρεώθηκαν ανολοκλήρωτες σεζόν για οικονομικούς λόγους. Μάλιστα, την τελευταία τετραετία που βάθυνε η κρίση μοιάζει με κανόνα η αποχώρηση ομάδων από εν εξελίξει πρωταθλήματα των δύο επαγγελματικών κατηγοριών.

Η κρίση βαθαίνει

Το 2014-15 ο Πανηλειακός άντεξε μέχρι την 8η αγωνιστική στη Φούτμπολ Λιγκ, αλλά η θαμπάδα επεκτάθηκε και στη γυάλα της Σούπερ Λίγκας. Η Νίκη Βόλου, που πάσχιζε 48 χρόνια να επανέλθει στην ελίτ, κατέβασε ρολά την 15η αγωνιστική. Μετά την 28η στροφή έλυσαν ζυγούς και οι παίκτες του ΟΦΗ. Οι αφαιρέσεις βαθμών για οφειλές προς πρώην ποδοσφαιριστές έσφιξαν τη θηλιά στον λαιμό των δύο ΠΑΕ.

Το 2015-16 δεν έβγαλαν ούτε ένα γύρο στη Φούτμπολ Λιγκ ο Εργοτέλης (μέχρι 15η) και ο Ολυμπιακός Βόλου (έως 16η). Και η παράδοση συνεχίστηκε το 2016-17 με τον Πανθρακικό (συμμετείχε έως τη 12η) και την Καλλονή (μέχρι 31η).

Το αρνητικό σερί διευρύνθηκε το 2017-18. Τρεις αγωνιστικές μετείχε στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας ο Αχαρναϊκός και 17 η Βέροια.

Κάπως έτσι συμπληρώθηκε η 11άδα των αποχωρησάντων στα χρόνια της κρίσης. Και δεν συνυπολογίζονται σε αυτή την καταμέτρηση ΠΑΕ που δεν πήραν καν θέση σε αφετηρία πρωταθλήματος.

Την τρέχουσα σεζόν επί παραδείγματι ο Ηρακλής γνωστοποίησε 11 Σεπτεμβρίου ότι αποσύρεται από τη Φούτμπολ Λιγκ (που είχε πρεμιέρα στις 28 Οκτωβρίου). Το ίδιο είχε πράξει νωρίτερα και ο Αγροτικός Αστέρας, με αποτέλεσμα στις δικές τους περιπτώσεις να αποφευχθούν τα «α.α.».

Ομοίως το 2013-14 είχαν επιλέξει να μην ασκήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στη Football League ΑΕΚ, Πανσερραϊκός και Λάρισα και το 2014-15 οι Αρης και Δόξα Δράμας. Ηταν προφανές ότι έβλεπαν τη Γ’ Εθνική ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να εξαγνιστούν και να απαλλαγούν από οικονομικές αμαρτίες του παρελθόντος.

Αν και πλέον ο νόμος προβλέπει ότι τα χρέη μιας ΠΑΕ που ολοκλήρωσε τη διαδικασία εκκαθάρισης δεν διαγράφονται καθ’ ολοκληρίαν με τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία. Αν συσταθεί νέα ΠΑΕ, το ιδρυτικό σωματείο θα ευθύνεται για το 50% των οφειλών της παλιάς.