Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση, όπως έλεγε ο πρόεδρος Μάο. Τέσσερις είναι οι υποθέσεις που παρακολουθούν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με κομμένη την ανάσα: το «Τατουάζ», οι εξελίξεις στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός που δεν έγινε ποτέ, το «Survivor» και τελευταία και καταϊδρωμένη η Νovartis. Να με συγχωρήσουν ο Πρωθυπουργός και ο έχων πάντα λυμένο το ζωνάρι σύντροφος Πολάκης, αλλά τις κοκορομαχίες στη Βουλή για το φαρμακοσκάνδαλο δεν τις είδε κανείς. Τη σκόνη της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου (φωτογραφία) φάγανε. Στο 2,6% ήταν το ποσοστό τηλεθέασης της συζήτησης στη Βουλή, 45,6% έκανε την ίδια ώρα το «Survivor». Πολλά με λίγα. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι καθημερινές εξελίξεις στο «Τατουάζ». Ο Τόνι κι η Αννα, η Αμαλία και ο Θεοχάρης, ο Αγγελος και η Αφροδίτη απασχολούν σφόδρα το φιλοθέαμον κοινό. Στην πολιτική, αντιθέτως, όπως έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ο Γκάρι Λίνεκερ, ό,τι αποτέλεσμα κι αν βγάλει η κάλπη, στις ελληνικές εκλογές, αυτοί που κερδίζουν στο τέλος είναι οι Γερμανοί.

Ολίγον έγκυος

Το πόσα κιλά έχει χάσει η Σπυροπούλου στον Αγιο Δομίνικο είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Το ότι η συντρόφισσα Ράνια Αντωνοπούλου έχασε για ένα ψωροχιλιάρικο τον μήνα το υπουργιλίκι, δεν απασχολεί κανέναν. Το τι θα γίνει άλλωστε κάθε φορά στα εργασιακά θέματα, άλλοι αποφασίζουν. Οι έλληνες υπουργοί απλά τα επικυρώνουν διά των υπογραφών τους. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στο ντέρμπι που δεν έγινε και σ’ αυτό που θα γίνει αύριο. Με δύο ιατροδικαστές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, για το μέγεθος της κάκωσης του Οσκαρ Γκαρσία (φωτογραφία). Αφορμής δοθείσης λοιπόν, να το ξαναπούμε για μία ακόμα φορά. Οπως δεν ισχύει το ολίγον έγκυος, όπως δεν ισχύει το ολίγον οφσάιντ, έτσι δεν ισχύει το λίγο ή πολύ χτύπησε, στην περίπτωση του Γκαρσία. Ο Κανονισμός κάνει λόγο για τραυματισμό. Οπως το τρακάρισμα από πίσω. Ή νταλίκα σε χτυπήσει ή μηχανάκι σε γρατζουνίσει, φταίει. Και θα πληρώσει.

Σημεία των καιρών

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στο αυριανό ντέρμπι. Ντέρμπι τρόπος του λέγειν δηλαδή. Με τον Ολυμπιακό τρίτο, τον Παναθηναϊκό έβδομο, σε άδειο γήπεδο και τον άσο στην απόδοση του 1,30. Ο ένας εκτός πρωταθλήματος κι ο άλλος εκτός Ευρώπης. Σημεία των καιρών. Κι επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, χωρίς φανατισμό και ιδιαίτερη αντιπαλότητα. Οι εχθροί του Ολυμπιακού είναι άλλοι κι ο Παναθηναϊκός έχει τα δικά του προβλήματα. Αύριο, ειρήσθω εν παρόδω, γιορτάζουν ο Μάκης και ο Γρηγόρης. Αύριο είναι επίσης η γιορτή του φιλάθλου. Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ το μεσημέρι, ΑΕΚ – Πανιώνιος το απόγευμα, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός το βράδυ. Πάνω από τεσσερισήμισι ώρες ποδόσφαιρο. Εστω κι έτσι όπως παίζεται το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Και χωρίς να ξέρει κανείς ποια είναι η βαθμολογία. Που σήμερα είναι έτσι, αύριο μπορεί να είναι αλλιώς ή και αλλιώτικα.

Αφιλόξενη

η Τρίπολη

Εχει ενδιαφέρον το ματς στην Τρίπολη. Πώς θα εμφανιστεί δηλαδή ο ΠΑΟΚ κι αν η ομάδα θα έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα της Τούμπας και το ενδεχόμενο του μηδενισμού. Οπως και να γίνει, η φόρα που είχε πάρει ο ΠΑΟΚ κόπηκε. Ενα ματς που θεωρητικά τουλάχιστον είναι αυξημένης δυσκολίας για τους πρωτοπόρους. Ο Αστέρας έχει το κίνητρο της Ευρώπης και η Τρίπολη δεν αναμένεται να είναι τόσο φιλόξενη, όσο η Κέρκυρα, τα Γιάννινα και η Λαμία. Οψόμεθα. Ο Πανιώνιος δεν είναι σε καλό φεγγάρι, αλλά η ΑΕΚ είναι ταλαιπωρημένη από τα πολλά παιχνίδια κι έχει φτάσει στα όριά της. Τα ματς όπου είναι φαβορί τη δυσκολεύουν και το συνεχόμενο δύο φορές την εβδομάδα δεν είναι στο ρεπερτόριο των ελληνικών ομάδων. Η αντοχή ωστόσο που δείχνει η ΑΕΚ είναι αξιοθαύμαστη. Με δεκάξι το πολύ ποδοσφαιριστές και χωρίς ουσιαστική βοήθεια τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ο Μανόλο Χιμένεθ (φωτογραφία) έχει φτιάξει ένα σύνολο που δίνει ό,τι έχει και δεν έχει. Παραπάνω να δώσει απ’ ό,τι δίνει κάθε φορά στο γήπεδο δεν έχει.

Ο μισός Ατρόμητος

Κατά τα άλλα, τη διαφορά στο πρωτάθλημα την κάνει ο Ατρόμητος. Οι τρεις δανεικοί, δηλαδή από τον ΠΑΟΚ, με πρώτο και καλύτερο τον Ουάρντα. Με συνέπεια να εμφανίζονται στο πρωτάθλημα δύο Ατρόμητοι. Ο κομπλέ Ατρόμητος, που δεν χάνει με τίποτα από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, κι ο μισός Ατρόμητος χωρίς τους τρεις δανεικούς που χάνει από τον ΠΑΟΚ.