Οι ελληνικές ομάδες επιδιώκουν τη συνεργασία με συλλόγους που αγωνίζονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες. Δεν αναφερόμαστε μόνο στους μεγάλους της Σούπερ Λίγκας που λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους κάθε χρόνο έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με αρκετές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, αλλά και στις μικρομεσαίες που θέλουν να έχουν επαφές με κορυφαίους συλλόγους, γνωρίζοντας ότι μόνο κέρδος μπορεί να έχουν από μια τέτοια συνεργασία.

Μια τέτοια κίνηση συζητά ο ΟΦΗ, που διεκδικεί με αξιώσεις την επιστροφή του στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία. Με πρωτοβουλία ενός παλαιού παράγοντα, του Κώστα Ρεπανάκη, θα αρχίσουν οι συζητήσεις με την Ντόρτμουντ, σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν οι δύο ομάδες σε κάποιο πλαίσιο συνεργασίας.

Αρκετές ομάδες αναζητούν μέσω αυτής της συνεργασίας τεχνογνωσία, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που ενδιαφέρονται κυρίως για το μεταγραφικό κομμάτι. Ο Αστέρας Τρίπολης συνεργάζεται με εκπροσώπους της ισπανικής και ιταλικής λίγκας. Η συνεργασία με τη Βιγιαρεάλ έχει να κάνει κυρίως με το εμπορικό κομμάτι και το μάρκετινγκ, ενώ οι επαφές με τη Γιουβέντους αφορούν το σκάουτινγκ.

Ομιλούν… πορτογαλικά

Ο Παναιτωλικός έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Πορτογαλία και συλλόγους όπως η Μπενφίκα και η Μπράγκα. Οι συζητήσεις με την Μπενφίκα αφορούν κυρίως την τεχνογνωσία, ενώ φυσικά τους ενδιαφέρει και το σκάουτινγκ. Η ομάδα του Αγρινίου έχει καταφέρει να πάρει με μορφή δανεισμού ποδοσφαιριστές από πορτογαλικούς συλλόγους, διατηρώντας πάντα επαφή και στέλνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα report για τους παίκτες που ανήκουν σε αυτούς (αγωνιστική παρουσία, εργομετρικές εξετάσεις κ.λπ.). Ο Παναιτωλικός διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και με την Αργεντινή, στην οποία ταξιδεύουν συχνά εκπρόσωποί του προκειμένου να ενημερωθούν για κάποιους παίκτες.

Το καλοκαίρι, ο Αλβες Λίνο εκπροσωπώντας τον ΠΑΟΚ ταξίδεψε στη Βραζιλία και είχε επαφές με συλλόγους συζητώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας (Σαπεκοένσε, Φλαμέγκο, Ατλέτικο Παραναένσε).

Από Αγγλία μέχρι Τουρκία

Ανάλογη προσπάθεια αλλά με ευρωπαϊκούς συλλόγους επιχείρησε να κάνει και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μάλιστα, υπήρξαν επαφές με στελέχη της Ρόμα, ενώ έχουν αναπτυχθεί εξαιρετικές σχέσεις με την ολλανδική Αλκμααρ (είχαν βρεθεί αντίπαλοι στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ). Επίσης με την ευκαιρία της παραχώρησης του Κωνσταντίνου Μαυροπάνου στην Αρσεναλ, προσπάθησαν να προσεγγίσουν την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ για συνεργασία που είχε να κάνει κυρίως με τις υποδομές. Η αγγλική ομάδα δεν ήταν αρνητική σε κάτι τέτοιο, όμως τελικά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα.

Ανάλογες κινήσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο Πανιώνιος με συλλόγους όπως η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Φενέρμπαχτσε. Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως θέματα οργάνωσης και μάρκετινγκ.