Η γεύση ως εμπειρία ενταγμένη σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον αισθητικής. Αυτός ήταν ο πυρήνας στον διεθνή διαγωνισμό Cook 8 (διοργάνωση του περιοδικού «Δομές»), ένα συνδυαστικό πείραμα αρχιτεκτονικής, ανθρωπολογίας, ιστορίας και τέχνης. Η ιδέα αυτή έδωσε τελικά έμπνευση σε αρχιτεκτονικές ομάδες από 24 χώρες, οι οποίες κατέθεσαν τις προτάσεις τους γύρω από την εμπειρία της γεύσης. Αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου, διακοσμητές από Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Καναδά, Ασία και Ωκεανία συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και κατανάλωση του φαγητού ως μέσου κοινωνικοποίησης.

Ανάμεσα στις 280 συμμετοχές και τους 485 συντελεστές ξεχώρισαν δύο ομάδες Ελλήνων και μία ομάδα από το Τορόντο του Καναδά που απέσπασαν τα ομότιμα βραβεία.

Ο εσωτερικός χώρος εστίασης για οκτώ άτομα, εμβαδού 24-30 τ.μ., που υπέδειξαν ο Κώστας Αλιβιζάτος και ο Ιωάννης Κιτάνης οδηγεί σε ένα συμπόσιο μέσα σε ένα λευκό κουτί. Το ονομαζόμενο «Glorious holistic» καλεί τους οκτώ συνδαιτυμόνες να πλαγιάσουν στο μαλακό δάπεδο, γύρω από μια κυκλική επιφάνεια, απολαμβάνοντας το γεύμα και τη συνάθροισή τους. Στο κουτί, οι συνδαιτυμόνες «επιπλέουν» μέσα σε ένα εκθαμβωτικό σύννεφο φωτός, το οποίο διακόπτεται από μια τρύπα σε έναν από τους τοίχους του κουτιού, μέσω του οποίου σερβίρεται το φαγητό. Για να φτάσουν στο εσωτερικό του λευκού κουτιού, περπατούν σαν σε μια σκοτεινή πομπή με μυρωδιές, ήχους της φύσης και της χειροτεχνίας. Απροσδόκητα αντικείμενα γίνονται αντιληπτά κατά μήκος της διαδρομής. Οργανική ύλη, πάγος, μαγειρικά σκεύη, κάρβουνο και καπνός είναι τοποθετημένα σαν να εκτίθενται σε ένα υπόγειο μουσείο. Στο τέλος της διαδρομής, ο ένας μετά τον άλλον εισέρχονται σε ένα μικρό κατώφλι, καλυμμένο με καθρέφτες, ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΤΟΠΙΟ. Ενας χώρος εστίασης συνδεδεμένος με την αναψυχή, την απόλαυση, την απελευθέρωση και τις αναστολές των κοινωνικών ηθών και συμβάσεων είναι η ετεροτοπία «Sea, sex & sun» των Δανάης Βλαχάκη, Δάφνης – Χριστίνας Παπαδοπούλου και Κατιάνας – Μαρίας Λιόγα. Οι αρχιτέκτονες δημιουργούν ένα ζεστό δωμάτιο, στον χώρο του οποίου «σκηνογραφούν» ένα καλοκαιρινό αμμώδες τοπίο και μια ερωτική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε άγνωστους συνδαιτυμόνες.

Η απόλαυση του φαγητού παρά θίν’ αλός διακόπτει το αναμενόμενο της αστικής ζωής, δίνοντας την υπόσχεση μιας ανέμελης εμπειρίας. «Σήμερα ζούμε περισσότερο από ποτέ σε άυλες πλατφόρμες (iCloud, facebook, Instagram). Και η φυσική πραγματικότητα θολώνεται από την άυλη ύπαρξή μας, αυτή που βρίσκεται μέσα σε ένα σύννεφο» σημειώνουν οι καναδοί αρχιτέκτονες Φέλιξ Τσουν Λαμ, Ζιγιάνγκ Λουό και Γι Ραν Γουένγκ. Η πρότασή τους «Nefos» επίσης βραβεύθηκε στο Cook 8. Σχεδίασαν τη δομή μιας οργιαστικής γευστικής εμπειρίας καθώς και την αλληλεπίδραση της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι αρχιτέκτονες από τον Καναδά προτείνουν κάθε συμμετέχων στο «Nefos» να φέρνει το πιάτο του και να μπαίνει μέσω κυκλικών κλιμακοστασίων στο αιωρούμενο σύννεφο, κατασκευασμένο από λευκά υφάσματα.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι τρεις βραβευθείσες προτάσεις θα λάβουν χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ η καθεμία και θα αναρτηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στο Μουσείο Μπενάκη. Επίσης θα δοθούν εννέα έπαινοι, ενώ η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη από 13/6 έως 31/7 θα παρουσιάσει όλες τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό.