Η δουλειά των φωτορεπόρτερ είναι γεμάτη πίεση, αναζήτηση αλλά και ιδιαίτερες στιγμές που αποτυπώνονται σε θεαματικές φωτογραφίες. Περισσότερες από 150 εικόνες που τράβηξαν επαγγελματίες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι αιχμαλωτίζοντας με τον φακό τους ανθρώπινες και συχνά συγκλονιστικές εκφράσεις της καθημερινότητας παρουσιάζονται στην έκθεση «#Press_photostories 2017» που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με σκοπό να υπενθυμίσει στο κοινό τη σημασία που διατηρεί το επαγγελματικό ρεπορτάζ ως βασικό στοιχείο της ενημέρωσης σε μια εποχή μεγάλου εκδημοκρατισμού της φωτογραφίας. Παράλληλα, η επιλογή του γεωγραφικού πεδίου της επαρχίας δείχνει τη σημασία που διατηρεί η περιφέρεια ως πεδίο παραγωγής ειδήσεων. Στον εκθεσιακό χώρο του Τελλόγλειου εκτίθενται τα καλύτερα έργα, ανάμεσα στα συνολικά 400, τα οποία υπέβαλαν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι, απαντώντας στον πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών στην Βόρεια Ελλάδα. Θέμα του, τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα στιγμιότυπα που αποδόθηκαν φωτογραφικά την περσινή χρονιά στη Μακεδονία και τη Θράκη. Επρεπε μάλιστα να έχουν συναφές περιεχόμενο με τις θεματικές κατηγορίες της πολιτικής, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, του τόπου, των ανθρώπων και του αθλητισμού. Η πενταμελής κριτική επιτροπή επέλεξε 154 φωτογραφίες για να συμπεριληφθούν στην έκθεση ενώ παράλληλα ξεχώρισε τις καλύτερες σε κάθε κατηγορία που τιμήθηκαν και ψήφισε την καλύτερη της χρονιάς, χωρίς να έχει κανένα στοιχείο για την ταυτότητά της.
ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Μια κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο ήταν αρκετή για να ξεριζώσει από τα σπίτια τους τούς κατοίκους ενός ολόκληρου χωριού. Ο Αβραμίδης βρέθηκε στους Ανάργυρους Φλώρινας τον περασμένο Ιούνιο καταγράφοντας την μετεγκατάσταση των κατοίκων και αποτυπώνοντας στον φακό την αίσθηση

της εγκατάλειψης.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Βερβερίδης

Στην προβολή της ταινίας του «Μικρόκοσμος» στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο Ολύμπιον τον Νοέμβριο του 2017 ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν ανέβηκε στη σκηνή. Από εκεί ζήτησε στους θεατές να φωνάξουν όλοι μαζί ένα σύνθημα με αφορμή τη γέννηση της κόρης του κι έβγαλε το κινητό του για να φωτογραφίσει τη στιγμή.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΒΡΑΒΕΙΟ

Γιάννης Παπανίκος

Το ποδήλατο και η παγωμένη φιγούρα του αναβάτη του σπάνε το λευκό τοπίο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Ο φωτογράφος αγνοώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες βρέθηκε δίπλα στη θάλασσα αποτυπώνοντας την όμορφη εικόνα.

ΕΠΑΙΝΟΣ

Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

Δόκιμος Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστέκεται στον άνεμο πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΒΕΙΟ

Δημήτρης Τοσίδης

Προϊόν της στιγμής είναι αυτή η φωτογραφία. Στην ημέρα του ρεπό του ο Τοσίδης πήγε για αθλητική αναρρίχηση, το αγαπημένο του χόμπι στο Ορος Λαϊλιάς του Νομού Σερρών. Εθισμένος στη φωτογραφία, σκαρφάλωνε με τη μηχανή στα χέρια. Μόλις είδε το ηλιοβασίλεμα και τη σιλουέτα του αναρριχητή όπως διαγραφόταν στο φως, έκανε απλά ένα κλικ.

ΕΠΑΙΝΟΣ

Λευτέρης Τσινάρης

Να ξαπλώσει στο έδαφος δίπλα στους αθλητές έπρεπε ο Τσινάρης στο συγκεκριμένο πλάνο. Στο πανελλήνιο τουρνουά Rugby Sevens, στο γήπεδο ΔΑΚ Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2017, ο βρεγμένος αγωνιστικός χώρος με τις λάσπες έδωσε στην εικόνα του έξτρα δυναμική.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ

Δημήτρης Τοσίδης

Σαν την Αφροδίτη της Μήλου αλλά με ποδιά στέκονται οι καθαρίστριες της φωτογραφίας. Το στιγμιότυπο έγινε στη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, όπου δίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου των κομμάτων. Εκεί σημειώθηκε κάποια ένταση και οι καθαρίστριες, δίπλα στο άγαλμα, σταμάτησαν να παρακολουθήσουν. Ενα δευτερόλεπτο έγινε εικόνα.

ΕΠΑΙΝΟΣ

Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ακόμα θυμάται την αίσθηση αυτής της βραδιάς, μιας ζεστής καλοκαιρινής βραδιάς με τον κόσμο με χαλαρή διάθεση να διασκεδάζει, ο Αβραμίδης. Στη διάρκεια φωτογράφισης για ρεπορτάζ με θέμα τις ταράτσες της Θεσσαλονίκης, έκανε τη λήψη στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή της Βαλαωρίτου με τα πολλά μπαράκια.

Info

Press photostories 2017. Εως 11 Μαρτίου στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-991.610)