Σε χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών προχώρησε η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες και τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1 Μαρτίου 2018.

Στις νέες αλλαγές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών και η προσθήκη συνδικαιούχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και η αύξηση του μηνιαίου ορίου ανάληψης κατά 500 ευρώ. Ειδικότερα από σήμερα:

– Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών σε τραπεζικά ιδρύματα ελληνικά και ξένα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα, καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

– Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών κατά 500 ευρώ τον μήνα από 1.800 ευρώ στα 2.300 ευρώ. Επιτρέπεται πλέον η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού αυτού, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

– Αυξάνεται, επίσης, το ποσό των χρημάτων που μπορούν να μεταφέρουν όσοι διατηρούν λογαριασμούς σε ελληνικές τράπεζες είτε σε ευρώ ή είτε σε ξένο νόμισμα στο εξωτερικό από τα 2.000 στα 2.300 ευρώ. Η μεταφορά του ποσού αυτού, δηλαδή των 2.300 ευρώ, επιτρέπεται σε χαρτονομίσματα σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

– Χαλαρώνει περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Από σήμερα είναι δυνατή η αποδοχή και η εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ. Η απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εντός και εκτός Ελλάδος αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσής τους με στόχο την πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν μάλιστα ότι με βάση τις σημερινές συνθήκες, είναι δύσκολο να αρθούν πλήρως τα capital controls έως το τέλος του έτους, σημειώνοντας πάντως ότι η σταδιακή χαλάρωση θα συνεχιστεί.

Ειδικά για το θέμα των capital controls, σε πρόσφατη έρευνα το Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώσαν ότι η λειτουργία τους επηρεάστηκε σημαντικά από τους σχετικούς περιορισμούς και τόνισαν ότι θεωρούν πλέον πως οι περιορισμοί αυτοί δεν αίρονται εύκολα ή γρήγορα. Συγκεκριμένα, το 52% όσων συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι οι τραπεζικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα αρθούν μετά το 2019 ή εντός του 2019 (23%), ενώ μόνο το 9% αναμένει άρση των capital controls εντός του 2018. Αντίστοιχη ερώτηση που είχε τεθεί στην έρευνα του ΕΒΕΘ το 2016 είχε δείξει ότι το 20% προέβλεπε άρση των περιορισμών μετά το 2017.