Φουριόζος! Την 1η Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στον Παναιτωλικό, δύο μέρες μετά επιστρατεύτηκε ως αλλαγή στη Λεωφόρο και πριν εκπνεύσει ο μήνας αποτελεί «talk of the town» στο Αγρίνιο.

Πιο άμεση δεν θα μπορούσε να είναι η προσαρμογή του Γουίλιαν Μπαρμπόσα στον Παναιτωλικό.

Από τις πρώτες τρεις συμμετοχές του ο Βραζιλιάνος είχε δείξει τα βασικά χαρακτηριστικά του: καλή επαφή με την μπάλα, ταχύτητα και πρωτοβουλίες ακόμη και στο ένας εναντίον… πολλών. Στην τέταρτη εμφάνισή του φανέρωσε και ένα προσόν που δεν προέκυπτε από την κοψιά του. Μπορεί να μην είναι πρώτο μπόι (1,69 μ.), αλλά έχει στο ρεπερτόριό του και την κεφαλιά, όπως πιστοποίησε και στη φάση όπου σκόραρε από αέρος κατά της Κέρκυρας (1-0).

Με όλα αυτά τα στοιχεία ο winger Γουίλιαν έχει κερδίσει τον Τραϊανό Δέλλα. Παρεμπιπτόντως, ο κόουτς είναι από τους λίγους που μπορούν να συνεννοηθούν απευθείας μαζί του. Δεν φημίζεται για τη γνώση των αγγλικών ο παίκτης, αλλά ο «Κολοσσός» μιλάει και ισπανικά (συγγενικά με τα πορτουγκέζικα), λόγω της θητείας του στο… φροντιστήριο της ΑΕΚ με κάμποσους ίβηρες συμπαίκτες.

Θα μπορούσαν, πάντως, να επικοινωνήσουν και στα ιταλικά. Ο Δέλλας μακροημέρευσε στη γείτονα χώρα, η οποία υποδέχθηκε και τον Γουίλιαν το καλοκαίρι του 2010 σε ηλικία 16½ ετών (εξασφάλισε μάλιστα και ιταλικό διαβατήριο). Τότε μεταπήδησε από τη βραζιλιάνικη Λεμέ στην Τορίνο και καθ’ ομολογία του η ιταλική σχολή τον βοήθησε να βάλει σε καλούπια τακτικής το λάτιν ταμπεραμέντο του.

Ο πορτογαλικός δίαυλος

Στη συνέχεια θήτευσε σε Μπέιρα Μαρ, Νασιονάλ Μαδέιρα και Βιτόρια Σετούμπαλ. Κι όταν έθεσε θέμα αλλαγής παραστάσεων μεσούσης της περιόδου 2017-18, η Μπενφίκα (που είχε τα δικαιώματά του) τον αποδέσμευσε για να καταλήξει στον Παναιτωλικό. Οι Αγρινιώτες, άλλωστε, έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους Αετούς, ενώ έχουν στήσει γενικότερα δίκτυο στην Πορτογαλία.

Ταξιδεύουν στη χώρα τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο, ελέγχουν την αγορά, ενημερώνονται για τις transfer lists, έχουν επαφές με ομάδες, παρακολουθούν αγώνες και την κατάλληλη στιγμή εκδηλώνουν ενδιαφέρον για παίκτες προσιτούς οικονομικά.

Και επειδή τυγχάνει να έρχονται ορισμένοι και ως δανεικοί, ο Παναιτωλικός φροντίζει ανά τακτά διαστήματα να στέλνει reports στην ομάδα τους για τα εργομετρικά, τις ιατρικές εξετάσεις και τις επιδόσεις τους. Ετσι χτίζεται η σχέση εμπιστοσύνης και το κανάλι με την Πορτογαλία μένει ανοικτό.