Τουλάχιστον 25 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα που είχαν στόχο τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άμαχοι σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα που έγιναν χθες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας με στόχο το χωριό Αλ Σαάφαχ, «στο οποίο βρίσκεται ο τελευταίος θύλακας του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ», στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν απέδωσε τις επιδρομές αυτές στον διεθνή συνασπισμό κατά του ΙΚ τον οποίο υποστηρίζει η Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν στη Συρία μια δύναμη που αποτελείται από Κούρδους και άραβες μαχητές και πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Ο συνασπισμός αυτός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Μετά την μεγάλη άνοδό του το 2014 και την κατάκτηση τεράστιων εκτάσεων εδαφών στην Συρία και το Ιράκ, το ΙΚ ηττήθηκε από τις δυνάμεις της Βαγδάτης και εφεξής βρίσκεται περιορισμένο σε κάποιους τελευταίους θύλακες που εξακολουθεί να ελέγχει στη Συρία, οι οποίοι δέχονται πολλές επιθέσεις.

Το χωριό Αλ Σαάφαχ βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, βόρεια του πρώην προπυργίου των τζιχαντιστών στο Μπουκάμαλ, που βρίσκεται κοντά στην μεθόριο με το Ιράκ.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε την Πέμπτη τον θάνατο τον Φεβρουάριο τουλάχιστον 82 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ήταν συγγενείς μαχητών του ΙΚ, από τα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών που έγιναν στον θύλακα αυτόν του ΙΚ στην ανατολική Συρία.

Στην ανατολική όχθη του Ευφράτη διεξάγουν επιχειρήσεις οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ο συνασπισμός των κούρδων και αράβων μαχητών που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από την ρωσική αεροπορία, στρατοπεδεύουν στην δυτική όχθη του Ευφράτη.

Το ΙΚ ελέγχει πλέον λιγότερο από το 3% του συριακού εδάφους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Στον ιστότοπό του, ο συνασπισμός αυτός διευκρινίζει ότι τουλάχιστον 841 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, όχι εκ προθέσεως, από τα αεροπορικά πλήγματα που έχει εξαπολύσει από τις αρχές του 2014 κατά τις επιχειρήσεις του κατά του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Από τον πόλεμο στη Συρία, που άρχισε το 2011 μετά την καταστολή από τις αρχές των ειρηνικών διαδηλώσεων που γινόντουσαν στη χώρα κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.