Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για «μονομερείς» ενέργειες που δημιουργούν ένταση και ζητώντας παράλληλα «να υπάρξει συναντίληψη στο θέμα του φυσικού αερίου».

Η ένταση, πρόσθεσε, θα υπάρξει εάν δεν γίνει αποδεκτό το δικαίωμα και των δύο κοινοτήτων στον φυσικό πλούτο του νησιού.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να αντληθούν διδάγματα από όσα συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στον τομέα της ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων και δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό.

«Εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, πρέπει να εξευρεθεί ενδιάμεση φόρμουλα για το θέμα των φυσικών πόρων και να δημιουργηθούν δυνατότητες συνεργασίας» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι πρέπει να συσταθεί κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους.

Να γίνει συνάντηση με Αναστασιάδη

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει για να διαφανούν οι προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι δηλώσεις Ακιντζί έρχονται μια ημέρα μετά από αυτές του «υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας» του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, ο οποίος έθεσε ζήτημα συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων.

«Η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ με απώτερο σκοπό να λαμβάνονται από κοινού – μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων – οι αποφάσεις για όλα τα ζητήματα των υδρογονανθράκων» υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν, αν οι Ελληνοκύπριοι δεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.