Με τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής σε σώμα θα αρχίσει ο δεύτερος γύρος της μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση της Novartis. Στο επίκεντρο θα βρεθούν εκ νέου οι ανώνυμοι – προστατευόμενοι μάρτυρες πάνω στους οποίους έχουν στηριχθεί οι κατηγορίες για δέκα πολιτικά πρόσωπα. Η ΝΔ και ειδικότερα οι Μάκης Βορίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Κώστας Τζαβάρας που θα είναι, μεταξύ άλλων, στην Επιτροπή θα απαιτήσουν από την πρώτη μέρα των εργασιών της την κλήση και των τριών μαρτύρων προκειμένου να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με εκείνους που κατηγορούν. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει την ανάγκη να κληθούν να καταθέσουν τα πρόσωπα αυτά, λέγοντας ότι πρέπει να έρθουν «ακόμη και φορώντας τις κουκούλες». Το βασικό επιχείρημα των στελεχών της ΝΔ είναι πως οι τρεις κατέθεσαν εικασίες, θεωρίες και εκτιμήσεις και δεν αποκλείουν το γεγονός αυτό να έγινε με «υποβολέα». Δηλαδή, ότι κάποιος (από την κυβέρνηση ενδεχομένως) να τους «υπαγόρευε» τι να πουν προκειμένου να υλοποιηθεί η επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα ωστόσο και η κυβέρνηση δείχνει να «επενδύει» πολιτικά στους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες προκειμένου να πείσει για την ενοχή των προσώπων που έχουν εμπλακεί στη δικογραφία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το Γραφείο Πρωθυπουργού, προχωρώντας σε μια ακόμη ασυνήθιστη κίνηση, υπερασπίστηκε τους μάρτυρες κατηγορίας και την αξιοπιστία τους. «Οσοι βιάζονται να θάψουν το σκάνδαλο, να απαξιώσουν τα στοιχεία, να μιλήσουν για ψευδομαρτυρίες και κουκουλοφόρους αναφερόμενοι σε μάρτυρες που το FBI έκρινε αξιόπιστους, καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτικοί γιατί εκτίθενται», ανέφερε επί λέξει το σχετικό σχόλιο. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το FBI δεν περιελάμβανε στη σχετική του έκθεση ούτε καν μια απλή αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, όπως άλλωστε είχε τονίσει και στη σχετική μήνυση που έχει καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά του Πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία της υπόθεσης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η πλειοψηφία στην Προανακριτική Επιτροπή, εάν δηλαδή θα επιτρέψει και υπό ποίες συνθήκες την κλήση των προστατευομένων μαρτύρων. Η ΝΔ είναι έτοιμη να αποδεχθεί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου να προσέλθουν στην Επιτροπή , έτσι ώστε να δοθεί στους εγκαλούμενους η δυνατότητα της αντίκρουσης των επιχειρημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα το πρωί του Σαββάτου, προειδοποιώντας και πάλι τον Πρωθυπουργό να μην βιαστεί να κλείσει την Προανακριτική. «Θα επιμείνω μέχρι τέλους να αποκαλυφθεί όλη η υπόθεση.

Να έρθουν οι μάρτυρες με ή χωρίς κουκούλα, και να μην σπεύσει ο κ. Τσίπρας να κλείσει άρον άρον την Προανακριτική, γιατί αυτό θα είναι συγκάλυψη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, επανέφερε την πρότασή του για αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και υπενθυμίζει ότι αποτελεί βασική του θέση από το 2006 όταν είχε στείλει σχετική επιστολή στους βουλευτές όλων των κομμάτων. «Τα δικά μας στελέχη» –πρόσθεσε –«είπαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το θέμα της παραγραφής, την ίδια στιγμή που ο Κουρουμπλής μένει έξω από την υπόθεση. Ποιον πείθει ο κ. Τσίπρας», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.