Ο αριστερός πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Γκουστάβο Πετρό καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, όταν οι πολίτες της Κολομβίας θα κληθούν να επιλέξουν τον διάδοχο του Χουάν Μανουέλ Σάντος, κατέδειξε δημοσκόπηση του Centro Nacional de Consultoría που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τηλεοπτικό δίκτυο.

Κατά τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία διενεργήθηκε από τη 19η ως την 21η Φεβρουαρίου, ο Πετρό – άλλοτε μέλος της οργάνωσης ανταρτών Κίνημα της 19ης Απριλίου (Μ-19), η δράση της οποίας τερματίστηκε το 1990 – συγκεντρώνει το 22% της πρόθεσης ψήφου.

Εδειξε στους αντάρτες τον δρόμο της πολιτικής

Αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο Πετρό, που εξελέγη δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κολομβίας το 2011, πιστώνεται από ορισμένους αναλυτές πως έδειξε στους αντάρτες τον δρόμο της πολιτικής.

Είχε καθαιρεθεί από το αξίωμά του από τον Γενικό Επιθεωρητή της δημόσιας διοίκησης της Κολομβίας επειδή κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων, και του είχε απαγορευθεί να καταλάβει οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα για 15 χρόνια, αλλά η απόφαση αυτή ανατράπηκε αργότερα.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σέρχιο Φαχάρδο, προσκείμενος στην κολομβιανή αριστερά, μαθηματικός, πρώην δήμαρχος της Μεντεγίν, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το 16% της πρόθεσης ψήφου.

Ο Ιβάν Ντούκε, τον οποίο υποστηρίζει ο δεξιός πρώην πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, καταλαμβάνει την τρίτη θέση συγκεντρώνοντας το 15% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ο Ντούκε δεν είναι ακόμη επίσημα υποψήφιος του κόμματος του Δημοκρατικού Κέντρου του Ουρίμπε. Εξάλλου θα κληθεί να συμμετάσχει στην κούρσα για να αναδειχθεί ο κοινός υποψήφιος της συμμαχίας της δεξιάς, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Μάρτα Λουσία Ραμίρες – η άλλοτε υπουργός Αμυνας του Ουρίμπε – και ο Αλεχάντρο Ορντόνιες, ο άλλοτε Γενικός Επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης.

Λευκό από το 20%

Ο δεξιός πρώην αντιπρόεδρος Χερμάν Βάργκας Γιέρας κατατάχθηκε τέταρτος στην ίδια δημοσκόπηση, με το 8% της πρόθεσης ψήφου.

Το ποσοστό του Ροντρίγκο Λοντόνιο, ή Τιμοσένκο, του πρώην ηγέτη των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), καταγράφηκε στο μηδέν στη δημοσκόπηση αυτή. Η οργάνωσή του μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με την κυβέρνηση του Σάντος στα τέλη του 2016.

Το 20% του δείγματος δήλωσε ότι θα ψηφίσει λευκό.

Εάν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει πάνω από τις μισές έγκυρες ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούνιο.

Η δημοσκόπηση του CNC έγινε σε δείγμα 1.175 ψηφοφόρων σε 35 πόλεις της Κολομβίας και το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3,8%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από