Η Ουγγαρία επιθυμεί τουλάχιστον το μισό από το ένα δισ. ευρώ και πλέον, που έχει δαπανήσει για την προστασία των συνόρων της, να επιστραφεί από τα κονδύλια της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

«Δαπανήσαμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για την προστασία των συνόρων. Δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας αλλά και την Ευρώπη. Τουλάχιστον το μισό από αυτό το ποσό θα πρέπει να μας επιστραφεί» ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook.

Η Ουγγαρία, εκτός των άλλων, κατασκεύασε φράχτη με τεχνολογία αιχμής στα σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να σταματήσει τις ροές των προσφύγων στο εσωτερικό της.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε προσέλθει στις Βρυξέλλες οπλισμένη με νέο αίτημα προς τις ανατολικές χώρες της ΕΕ προκειμένου να υποδεχθούν πρόσφυγες και να θέσουν τέλος στις επικρίσεις από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

«Να σταματάμε τους πρόσφυγες και όχι να τους κατανέμουμε»

Κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ από τότε που επετεύχθη η συμφωνία για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, η κα Μέρκελ έθιξε την ιδέα της σύνδεσης των γενναιόδωρων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την περιφερειακή ανάπτυξη προς κράτη όπως η Πολωνία με την προθυμία τους να υποδεχθούν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η πρόταση της Γερμανίας, το κράτος μέλος που συνεισφέρει περισσότερο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, προκάλεσε την προειδοποίηση για αντιδράσεις από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία.

«Η αλληλεγγύη είναι κάτι παραπάνω από την υποδοχή προσφύγων» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να σταματάμε τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μιλάμε συνεχώς για την κατανομή τους» πρόσθεσε.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη σύνδεση των δαπανών της ΕΕ με την τήρηση του κράτους δικαίου. «Εγώ έχω πρόβλημα μόνο με τις ποσοστώσεις» τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από