Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τις δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα στο Ιόνιο Πέλαγος και τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, επρόκειτο για μία «σπάνια» σεισμική δόνηση καθώς η περιοχή του επικέντρου της στη γειτονική χώρα, είχε να ενεργοποιηθεί σεισμικά από το 1928.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, στο «Πακτορείο 104,9Fm», αναφορικά με τους δύο σεισμούς, μεγέθους 4,8 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν σε Ιόνιο Πέλαγος και Βουλγαρία, αντίστοιχα.

«Το Ιόνιο είναι η περιοχή με την υψηλότερη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο. Ένας σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για το χώρο αυτό, που έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρά γεγονότα, καθώς την εξαετία 1953 – 1959 εκδηλώθηκαν δύο σεισμοί με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Η περιοχή έχει μια ισχυρή σεισμικότητα και με αυτή την έννοια μπορούμε να πούμε ότι το σημερινό δεν ήταν ιδιαίτερο. Θα πρέπει όμως να το παρακολουθούμε», είπε ο κ.Σκορδίλης αναφορικά με τη δόνηση των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 01:44 τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο 25 χλμ δυτικά της Ζακύνθου.

Δύο λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επί βουλγαρικού εδάφους, περίπου 115 χλμ βορειοανατολικά από το Νευροκόπι. «Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή ήταν το 1928 με μέγεθος 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως μια δόνηση της τάξης του 4,4 Ρίχτερ δεν σημαίνει τίποτα», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στο μεταξύ, μία ακόμη σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης έξω από την Πάτρα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας, ανάμεσα στις κοινότητες Λουσικά και Χαϊκάλι, στη δυτική Αχαΐα.

Σύμφωνα και με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών δυτικά της Ζακύνθου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από