Στα 192,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το 2017, με το τζίρο του Ομίλου να φτάνει στα 3,857,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή κάμψη 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα, το δ’ τρίμηνο του 2017 καταγράφηκε οριακή πτώση των EBITDA κατά 1,9%, φτάνοντας στα 337 εκατ. ευρώ, ενώ και ο τζίρος του Οργανισμού υποχώρησε κατά 2,8%, ανερχόμενος στα 998 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2017, έναντι 0,16 ευρώ την προηγούμενη χρήση. Παράλληλα, ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών αξίας 90 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα

Σταθερή τηλεφωνία: Συνολικά το τελευταίο τρίμηνο του 2017 ήταν θετικό, 1,8% με τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 1,8%, λόγω της ενισχυμένης ζήτησης των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με αιχμή του δόρατος το VDSL. Επίσης, καταγράφηκε περαιτέρω ανάπτυξη της συνδρομητικής τηλεόρασης και ανθεκτικότητα στις υπηρεσίες φωνής.

Κινητή τηλεφωνία: Τα έσοδα από υπηρεσίες στο δ΄ τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 4,6%, λόγω της αύξησης εσόδων από data και περιαγωγή.

Το προσαρμοσμένο EBITDA επηρεάστηκε από μη επαναλαμβανόμενα έξοδα. Επίσης, ενισχύθηκε το προσαρμοσμένο περιθώριο κέρδους, κατά 130 μονάδες βάσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 και κατά 70 μονάδες βάσης στο έτος.

Πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στα έσοδα Αλβανίας και Ρουμανίας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου και του έτους 2017, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ομίλου ΟTE κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Το 2017 ήταν μία καλή χρονιά για τον Όμιλο ΟTE. Επενδύσαμε δυναμικά με στόχο την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα καταγράφονται ήδη στις επιδόσεις μας τα οφέλη από τις σημαντικές επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο, καθώς και από την προσήλωσή μας στην εμπειρία του πελάτη. Το δ’ τρίμηνο, πετύχαμε ισχυρά έσοδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα διεθνούς χονδρικής».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών, ο κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι «αποδίδουν, με τις νέες συνδέσεις VDSL να καταγράφουν ρεκόρ στο τρίμηνο». Την ίδια στιγμή, και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται.

«Επεκτείνοντας τα δίκτυά μας και βελτιώνοντας την ευρυζωνική εμπειρία των πελατών μας, καλύπτουμε τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για internet υψηλών ταχυτήτων. Χάρη στα υπερσύγχρονα δίκτυά μας 4ης γενιάς, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική αύξηση στα έσοδα από υπηρεσίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΤΕ και συμπλήρωσε: «Στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης, έχοντας ωστόσο σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας. Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις μας, που κορυφώθηκαν τη χρονιά που πέρασε, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει σταδιακά τις δυνατότητές της, τις επιχειρήσεις να γίνουν πιο παραγωγικές και ανταγωνιστικές και τους πολίτες να βελτιώσουν τη ζωή τους».

Προοπτικές

Η διοίκηση του ΟTE αναμένει ότι οι θετικές τάσεις στα έσοδα θα συνεχιστούν και κατά το τρέχον έτος. Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στελέχη του Οργανισμού, «θα αποτελέσει ένα ευνοϊκό υπόβαθρο για της δραστηριότητές του στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ η ανάπτυξη υπηρεσιών mobile data, ευρυζωνικότητας και συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να συνεχιστεί».

Παράλληλα, η εκτεταμένη κάλυψη των προηγμένων δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εκτιμάται ότι θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των πελατών στις υπηρεσίες του ΟTE, υποστηρίζοντας τα έσοδα.

Μετά από μια χρονιά αυξημένων επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές, που θα ενισχύσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου, οι επενδύσεις αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά σε κανονικά επίπεδα. Το 2018, η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου 700 εκατ. €. Αντανακλώντας την περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών του ροών, ο ΟTE αναμένει για το 2018 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου 350 εκατ. €. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 260 εκατ. € και θα καταβληθούν στους μετόχους, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μέσω της πολιτικής αμοιβών των μετόχων.