Εκτενές άρθρο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis δημοσιεύει το Bloomberg το οποίο κάνει λόγος για τους φόβους ενίσχυσης της ακροδεξιάς.
«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κατάσταση πολέμου», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο. «Αν και ο αντίκτυπος του σκανδάλου στην έξοδο του προγράμματος είναι πιθανό να είναι αμελητέος, ωστόσο δικαίως τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, αν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν κλείσουν τον κύκλο της πολιτικής αστάθειας».
«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης, δήλωσε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη δημόσια απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων.

Τα χρόνια λιτότητας έχουν κάνει πολλούς Έλληνες να αισθάνονται φτωχότεροι. Και ενώ λίγοι αναμένουν να επιστρέψουν στις καλύτερες ημέρες πριν η χώρα «εκραγεί» το 2010, πολλοί λένε ότι η «νέα κανονικότητα» για αυτούς δεν μπορεί να διαρκέσει αφού η οικονομία έχει μειωθεί κατά 20%. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, κι από αυτούς οι περισσότεροι αναζητούν εργασία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων: οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης στο πλαίσιο της διάσωσής της, έλλειψη πίστης στους κρατικούς θεσμούς, μεταναστευτικές ροές και αίσθημα ανασφάλειας. Καθώς πλησιάζει στην έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και καθώς οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πλησιάζουν, το πολιτικό παιχνίδι είναι πιθανό να αποδειχθεί επικίνδυνο.

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ άσχημες", υπογραμμίζει ο Αρ. Χατζής. "Το οπλοστάσιο θα βγει από πολύ νωρίς και θα δούμε τα πιο βρώμικα παιχνίδια».

Κατάσταση πολέμου

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κατάσταση πολέμου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group

Η υπόθεση εμπλέκει 10 πολιτικούς, μεταξύ των οποίων τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα. Η υπόθεση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σκανδάλου της φαρμακευτικής βιομηχανίας και διερευνά το ρόλο του ελβετικού κατασκευαστή ναρκωτικών σε πιθανώς υπερβολικές τιμές φαρμάκων και εμβολίων.

Η έρευνα για τη δωροδοκία, η οποία έχει επίσης εμπλέξει δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναταράσσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Η υπόθεση απειλεί να επιδεινώσει την απογοήτευση του κοινού με τα κατεστημένα πολιτικά κόμματα, με συνέπεια να ευνοούν την άνοδο ομάδων στήριξης των πολιτικών άκρων, ανέφεραν οι παρατηρητές».

Ο Γ. Στουρνάρας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί - Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος - και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες.
Παρόλα αυτά, το σκάνδαλο δεν φαίνεται τόσο πιθανό να βοηθήσει το κυβερνόν κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο θα ευνοήσει τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα, δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι εμπλεκόμενοι είναι απίθανο να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, επειδή η υπόθεση είναι παλιά και έχει ξεπεράσει το εκ του νόμου χρονικό περιθώριο της παραγραφής, είπε. "Δεν πρόκειται τόσο για τα χρήματα που έλαβαν οι πολιτικοί ως δωροδοκία, αλλά περισσότερο για το γεγονός ότι οι ενέργειές τους είχαν ως αποτέλεσμα να διογκωθούν τα χρέη της χώρας", δήλωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από