Απειλή για την ομαλή λειτουργία των αγορών των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων, αποτελεί η νέα κρίση «κορυφής» που έχει ξεσπάσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Δημήτρης Τσαμάκης, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή πριν περίπου ενάμιση χρόνο με εισήγηση του υπουργού Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, «αποκεφαλίστηκε» ξαφνικά -πριν ολοκληρώσει τη θητεία του- από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκο Παππά, στην αρμοδιότητα του οποίου έχουν περάσει οι Επικοινωνίες. Μάλιστα, προ ημερών, με εισήγηση του κ. Παππά, νέος πρόεδρος της Επιτροπής διορίστηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μασέλλος.

Ωστόσο, ο κ. Τσαμάκης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης διορισμού του κ. Μασέλλου, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν ολοκληρώθηκε η τετραετής θητεία του, αλλά αποπέμφθηκε από την ΕΕΤΤ μέσα σε διάστημα μόλις 19 μηνών. Ο κ. Τσαμάκης αναφέρει ότι η αντικατάστασή του ήταν «αιφνιδιαστική και παρά την βούλησή του, ενέργεια μη συμβατή με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, η οποία πλήττει κυρίως τη λειτουργική ανεξαρτησία της Αρχής».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τσαμάκης, κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, είχε διοριστεί ως πρόεδρος της ΕΕΤΤ την 1η Ιουνίου 2016. Πριν το διορισμό του η Επιτροπή παρέμενε «ακέφαλη» για διάστημα περίπου 16 μηνών (από τις 22 Ιανουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Λουρόπουλος). Στο διάστημα αυτό, είχαν βαλτώσει κρίσιμα ζητήματα κυρίως για τη λειτουργία της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Σημειώνεται, ότι όπως ο ίδιος ο κ. Τσαμάκης τονίζει στην προσφυγή του στο ΣτΕ, κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, «υπήρξε δεδηλωμένη και αδιαμφισβήτητη» (προφορικώς και εμπράκτως), η αναγνώριση από πλευράς υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, της τετραετούς διάρκειας της θητείας του, ακόμη δε και μετά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης Ολομέλειας της ΕΕΤΤ.

Ο κ. Τσαμάκης, επικαλείται αποφάσεις που έλαβε η νέα Ολομέλεια, αφού είχε ανακοινωθεί η αντικατάστασή του και μέχρι να δοθεί το τυπικό «πράσινο φως» για τον διορισμό του κ. Μασέλλου από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Διάστημα κατά το οποίο ασκούσε κανονικά τα καθήκοντά του και μάλιστα προχώρησε στη σύγκλισή της νέας Ολομέλειας δύο φορές, προκειμένου αυτή να εγκρίνει τη διαδικασία για τις άδειες παρόχου δικτύου ραδιοφώνου.

Στο ίδιο υπόμνημά του προς το διοικητικό δικαστήριο, ο κ. Τσαμάκης, απαριθμεί τις κυριότερες αποφάσεις-δράσεις της ΕΕΤΤ που προωθήθηκαν επί των ημερών του. Μεταξύ άλλων, παραθέτει:

* Την καθιέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς (NGA – Vectoring) που συνάντησε την καθολική αποδοχή των παρόχων, όπως εκφράστηκαν δημόσια και είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων κατά 30%, εντός του έτους, ενώ με την ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης οι συνολικές επενδύσεις των παρόχων θα ανέλθουν σε 1,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινώσει.

* Τη διενέργεια του διαγωνισμού για την εκχώρηση φάσματος για τα 1800 MHz με έσοδο πλέον των 200 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και έσοδα από άλλες πηγές, τα συνολικά έσοδα προς τον κρατικό προϋπολογισμό, για το 2017 ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ.

* Τη συμβολή της ΕΕΤΤ στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του ψηφιακού μερίσματος «2» το οποίο θα αποδοθεί προσεχώς στην κινητή τηλεφωνία για σημαντικές εφαρμογές.

* Την ψήφιση του νέου κανονισμού γενικών αδειών που θα έχει θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες-καταναλωτές.

* Τη διαδικασία επαλήθευσης του κόστους καθολικής υπηρεσίας για τα ΕΛΤΑ.

* Την υποβολή προτάσεων ύψους 37 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, κυρίως για τη διαχείριση και εποπτεία του φάσματος, που ήδη έχουν εγκριθεί από την Κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά τα λιμνάζοντα επί πολλά έτη -χωρίς απόφαση από την ΕΕΤΤ- θέματα όπως αυτό της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote (εκκρεμεί από το 2012) για κατάχρηση των όρων περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή, ο κ. Τσαμάκης αναφέρει ότι: «Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λήψη τελικής απόφασης από τη νέα Ολομέλεια, καθώς με βάση εισήγηση της υπηρεσίας υπάρχει πόρισμα της επιτροπής ακρόασης».