Το Eλληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οπως σημείωσε ο Επίτροπος, από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου η δόση των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Δημοσιογραφικές υπερβολές…

Για το θέμα των πλειστηριασμών, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει από νομικής πλευράς τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστούν σε όλη την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών, ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων, δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.