Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τρεις διαπρεπείς δημοσιογράφους, ανάμεσά τους και τους αδελφούς Μεχμέτ και Άχμετ Αλτάν, σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι συνδέονταν με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ο Μεχμέτ Αλτάν, καθηγητής Οικονομικών και δημοσιογράφος, και ο αδελφός του Άχμετ, επίσης δημοσιογράφος, κατηγορήθηκαν ότι μετέδωσαν «κωδικοποιημένα» μηνύματα στη διάρκεια ενός τηλεοπτικού τοκ σόου μία ημέρα πριν από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η Ναζλί Ιλιτσάκ, άλλη μία εξέχουσα δημοσιογράφος, καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη.

Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κατηγορούμενοι για απόπειρα κατάλυσης του Συντάγματος και ανατροπή της κυβέρνησης.
Δικαστικοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσαν το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Ηaber και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Και οι έξι αρνούνται τις κατηγορίες. Τουλάχιστον τρεις από τους άνδρες καταδικασθέντες βρίσκονται στη φυλακή εδώ και περίπου 17 μήνες.

Οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος που συγκλόνισε την Τουρκία τη νύχτα της 15ης προς 16η Ιουλίου 2016.

Σε ανακοίνωσή τους στο Twitter οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) έκαναν λόγο για μια «μαύρη ημέρα» για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, είχε διατάξει την απελευθέρωση του Μεχμέτ Αλτάν, αποφαινόμενο πως η κράτησή του παραβιάζει τα δικαιώματά του. Ωστόσο το ποινικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και αποφάσισε να παραμείνει στη φυλακή μέχρι να τελειώσει η δίκη του.

Ηλικίας 65 ετών, ο Μεχμέτ Αλτάν είναι συγγραφέας πολλών έργων για την πολιτική. Συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με τον αδελφό του Άχμετ, μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο, 67 ετών, ο οποίος έχει ιδρύσει την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf.

Η Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος και συγγραφέας 73 ετών, που εργαζόταν έως το 2013 για τη μεγάλη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, κρατείται από τα τέλη Ιουλίου του 2016.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι άλλοι τρεις καταδικασθέντες  είναι ο πρώην διευθυντής μάρκετινγκ της εφημερίδας Zaman, Γιακούπ Σιμσέκ, ο καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας Σιουκρού Τουγρούλ Οζσενγκιούλ και ο γραφίστας της Zaman Φεβζί Γιαζιτζί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από