«Ψυχραιμία, ετοιμότητα και υψηλή αποτρεπτική ικανότητα» είναι οι τρεις πυλώνες της ελληνικής κυβέρνησης στη σκιά των συνεχών προκλήσεων και της επιθετικότητας της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, τα οποία θέλει, όχι απλά να γκριζάρει, αλλά να «τουρκοποιήσει».

Την ίδια στιγμή όμως η Αθήνα κινείται στη λογική της αποκλιμάκωσης, ενώ στο παρασκήνιο, κυρίως από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης, και βασικά των ΗΠΑ, γίνονται κινήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση. Σε μια αμερικανική παρέμβαση επενδύει και το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια αρκετά δύσκολη θέση τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς. Αυτό το γεγονός την οδηγεί να ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται καθοριστικά η νευρικότητά της και άρα οι προκλήσεις. Πέρα όμως από τους καθησυχαστικούς τόνους από την πλευρά των κυβερνητικών παραγόντων, είναι εμφανές ότι επειδή η Τουρκία αυξάνει την ένταση αυξάνονται και οι πιθανότητες και ενός ατυχήματος.

Η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της στη σημερινή επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Αγκυρα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των ΗΠΑ να ζητήσουν να πέσουν οι τόνοι, αν και αρχικά τηρήθηκαν ίσες αποστάσεις. Παράλληλα, άκουσαν με ικανοποίηση την καταδίκη της στάσης της Τουρκίας από την πλευρά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την άμεση αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που κινήθηκε στην ίδια γραμμή με την ΕΕ.

Βέβαια, από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υψώνουν υπέρμετρα τους τόνους διότι δεν επιθυμούν να πέσουν στην «παγίδα» της Τουρκίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι δεν θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο των απαντήσεων που θα δίνει η ελληνική πλευρά εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Ναυτιλίας όπου και θα έχει σύσκεψη με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και θα ενημερωθεί για τις επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή των Ιμίων.

Η κίνησή του αυτή είναι εκτός από συμβολική και ουσιαστική και στόχος είναι να τονιστεί ιδιαίτερα η ετοιμότητα της Ελλάδας, κάτι που αναμένεται να πράξει ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής που επιχειρούν στα Ιμια, τα οποία, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές με έμφαση στον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι ελληνικά.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι σε ανοικτή «κόκκινη γραμμή» με τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία και με τα βασικά ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, πρωτίστως στις Βρυξέλλες. Στη σκιά και της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, για την οποία εκφράζει ανησυχίες και η Μόσχα, που ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, η Αθήνα ελπίζει σε πλήρη αποκλιμάκωση εντός των επομένων 48-72 ωρών.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι όντως καταγράφεται ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών της τουρκικής πλευράς και μεταδίδεται αρμοδίως ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε πλήρη εγρήγορση για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τυχόν προκλητική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας σε πολιτικό, διπλωματικό και διεθνές επίπεδο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται το μήνυμα και εκτός της χώρας, αλλά και εντός όπως π.χ. στη ΝΔ, για την οποία λένε πως δεν επιδεικνύει ούτε τη στοιχειώδη υπευθυνότητα στο συγκεκριμένο θέμα, ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο» και θα δοθούν απαντήσεις σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Μάλιστα, αυτή η γραμμή αναλύθηκε διεξοδικά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που σημειώνει ότι «οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί έχει η χώρα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι σε διαρκή χρήση».