Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ψευδοκράτος στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στην Συρία, προβαίνοντας σε επικίνδυνες πρωτοβουλίες, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι Αμερικανοί, κατά την άποψη μου, δεν ενεργούν ώστε να υπάρξει κοινή συναίνεση, αλλά δρουν υιοθετώντας επικίνδυνες και μονομερείς πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες τους αυτές όλο και πιο πολύ μοιάζουν να είναι μέρος μιας πολιτικής γραμμής που αποσκοπεί στην δημιουργία ενός ψευδοκράτους σ’ ένα σημαντικό τμήμα της συριακής επικράτειας, στην ανατολική Όχθη του Ευφράτη που θα φθάνει έως τα ιρακινά σύνορα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όλα αυτά θυμίζουν όλο και πιο πολύ μια πολιτική που αποσκοπεί να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί εκεί, είπε ότι «στα εδάφη αυτά δημιουργούνται αυτοτελή όργανα εξουσίας που δεν υπάγονται στην Δαμασκό, τα οποία χρηματοδοτούνται για να μπορούν να λειτουργούν» ενώ «οι δυνάμεις της τάξεως που δημιουργούνται εκεί εξοπλίζονται».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι έχουμε επανειλημμένα θέσει τα ζητήματα αυτά χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις, παρά μόνο το σύνθημα: «Μην ανησυχείτε, είμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας». «Στην πραγματικότητα όμως όλα φαίνονται διαφορετικά» συνέχισε ο Λαβρόφ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, οι ΗΠΑ να προτίθενται να παραμείνουν στην Συρία για πολύ, αν όχι για πάντα.

Σύμφωνα επίσης με τον Λαβρόφ, η Μόσχα θεωρεί κοντόφθαλμο τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την θέση της Τουρκίας στο ζήτημα των Κούρδων της Συρίας, την οποία αγνοούν πλήρως, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της κοντόφθαλμης πολιτικής τα βλέπουμε στην περιοχή του (συριακού) Αφρίν.

Παράλληλα όμως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα είναι υπέρ της συμμετοχής των Κούρδων σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την διευθέτηση της συριακής διένεξης καθώς όπως είπε «οι Κούρδοι είναι αναπόσπαστο τμήμα της συριακής κοινωνίας».