Το Ισραήλ εξαπέλυσε το Σάββατο σειρά αεροπορικών επιδρομών κατά της Συρίας, πλήττοντας συριακούς αλλά και «ιρανικούς» στρατιωτικούς στόχους και χάνοντας ένα αεροσκάφος στη διάρκεια της πιο σοβαρής αύξησης της έντασης μεταξύ των τριών χωρών εδώ και χρόνια.

Αυτά τα επεισόδια βίας, στα οποία ένας Ισραηλινός πιλότος τραυματίστηκε σοβαρά, συνιστούν την πιο σοβαρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα ισραηλινά και τα ιρανικά συμφέροντα από το 2011 και την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Είναι επίσης η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια --30, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz-- που το Ισραήλ χάνει στη μάχη ένα αεροσκάφος F-16.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση, αλλά προειδοποίησε πως το Ιράν και η Συρία παίζουν «με τη φωτιά» και πως είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Η Μόσχα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία».

Η κλιμάκωση ξεκίνησε πριν από την αυγή με την είσοδο στον ισραηλινό εναέριο χώρο ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη Συρία, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή του υπολείμματα του μηχανισμού και δημοσιοποίησε ένα βίντεο από την καταστροφή του, καθώς και εκείνην ενός οχήματος στη Συρία που συμμετείχε στην εκτόξευσή του.

Η κοινή διοίκηση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του --μεταξύ των οποίων το Ιράν και η λιβανική Χεζμπολάχ-- διέψευσε σε ανακοίνωσή της ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «γελοίες» τις ισραηλινές δηλώσεις.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο παρακολουθείτο από το Ισραήλ από τη στιγμή της εκτόξευσής του από μια «ιρανική βάση» κοντά στην Παλμύρα στη Συρία, καταρρίφθηκε από ελικόπτερο Απάτσι πάνω από την κοιλάδα του Ιορδάνη, διευκρίνισε ο στρατός.
 
Σε αντίποινα, οκτώ ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στοιχείων του συστήματος εκτόξευσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, σύμφωνα με τον αντισμήναρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του στρατού. Έπληξαν τον στόχο τους αλλά υπέστησαν «μαζικά» καταιγιστικά πυρά από τη συριακή αεράμυνα.

Ένα μαχητικό F-16 συνετρίβη σε ισραηλινό έδαφος, είπε ο αντισμήναρχος Κόνρικους, ο οποίος παραδέχθηκε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους οφείλεται πιθανόν σε συριακά πυρά.

Οι δύο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης των καθισμάτων από το αεροσκάφος που συνετρίβη στην περιοχή της κοιλάδας Τζεζρεέλ (βόρεια). Διασώθηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ανέφερε ο στρατός. Η κατάσταση ενός από τους δύο είναι σοβαρή, ενώ ο άλλος τραυματίστηκε ελαφρά.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε ένα δεύτερο κύμα επιδρομών, μια επίθεση «μεγάλου εύρους», πλήττοντας 12 στόχους, περιλαμβανομένης μιας συστοιχίας αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων στόχων «που ανήκουν στον ιρανικό στρατιωτικό μηχανισμό στη Συρία».

Στη Δαμασκό, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε πως η συριακή αεράμυνα απώθησε τα ισραηλινά αεροσκάφη και έπληξε «περισσότερα από ένα», κάνοντας λόγο για επιδρομές που είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στη Δαμασκό, στο κέντρο και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, οι ισραηλινές επιδρομές στόχευσαν ανατολικά της επαρχίας Χομς (κέντρο), μία περιοχή όπου βρίσκονται, όπως είπε, ιρανικές δυνάμεις και μέλη της Χεζμπολάχ.

Η είσοδος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο συνιστά «την πιο κατάφωρη και την πιο σοβαρή παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας εκ μέρους του Ιράν τα τελευταία χρόνια, γι΄αυτό η ισραηλινή απάντηση είναι εξίσου ισχυρή», δήλωσε ο αντισμήναρχος Κόνρικους.

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Αυτή η αντιπαράθεση στέλνει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» από την πλευρά του Ιράν: ότι το Ισραήλ «δεν είναι πλέον ελεύθερο να επιχειρεί όπως νομίζει στη Συρία», δήλωσε πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Πίτερ Λέρνερ.

Ισραηλινοί ειδικοί μιλούν για «επικίνδυνη καμπή». Σημειώνουν επίσης τη ζημιά που προκλήθηκε στην εικόνα του Ισραήλ από την καταστροφή ενός F-16.

Ο Όφερ Τσάλτσμπεργκ, αναλυτής στην International Crisis Group, πιστεύει ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι». Αυτές οι αντιπαραθέσεις «σηματοδοτούν μια νέα φάση» στη συριακή σύγκρουση στην οποία το καθεστώς και οι σύμμαχοί του έχουν το πάνω χέρι και νομίζουν πως «μπορούν να εμφανίζονται πιο θρασείς απέναντι στο Ισραήλ».

Στην πραγματικότητα, ο καθένας προσπαθεί «σταδιακά να επαναδιαπραγματευθεί τους κανόνες του συριακού παιχνιδιού», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πλήρης υποστήριξη από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε απειλές, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι έπληξε 12 ιρανικούς και συριακούς στόχους στη Συρία, περιλαμβανομένων και συστημάτων της συριακής αεράμυνας.

«Το υπουργείο Άμυνας (των ΗΠΑ) δεν συμμετείχε σε αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ. «Το Ισραήλ είναι ο πιο στενός εταίρος μας σε θέματα ασφαλείας στην περιοχή και υποστηρίζουμε πλήρως το συναφές δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε απειλές εναντίον του εδάφους του και του λαού του».

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες πολλών στην περιοχή πως οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν απειλούν την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, και επιζητούμε μεγαλύτερη διεθνή αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των βλαβερών ενεργειών του Ιράν», δήλωσε ο Ράνκιν-Γκάλογουεϊ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν σθεναρά» το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, δήλωσε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη σημερινή κλιμάκωση της βίας στα σύνορα του Ισραήλ και υποστηρίζουν σθεναρά το κυρίαρχο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόιερτ. «Η υπολογισμένη κλιμάκωση της απειλής (εκ μέρους) του Ιράν και η φιλοδοξία του να προβάλει την ισχύ και την κυριαρχία του, θέτει όλους τους λαούς της περιοχής --από την Υεμένη έως τον Λίβανο-- σε κίνδυνο», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, μετά τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη χώρα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Συζήτησαν την κατάσταση σχετικά με τις ενέργειες της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων στη Συρία», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Νετανιάχου πως πρέπει να αποφευχθούν οποιαδήποτε βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα αντιπαράθεση στην περιοχή, σύμφωνα με το Interfax.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από