Επικρίσεις από όλες τις πλευρές έχει προκαλέσει η διακομματική συμφωνία για την αύξηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια, με κάποιους να τη χαρακτηρίζουν «τερατούργημα».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και ο Δημοκρατικός ομόλογός του Τσακ Σούμερ ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί χωρίς δυσκολία από τη Γερουσία, όμως φαίνεται ότι θα είναι αντιμέτωπο με αντιδράσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα οι Αμερικάνοι κοινοβουλευτικοί πρέπει να καταλήξουν σε μια άλλη συμφωνία ως την Πέμπτη τα μεσάνυκτα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το ομοσπονδιακό κράτος ως τις 23 Μαρτίου και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας ακόμη αναστολής της λειτουργίας του.

Ωστόσο τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τη διακομματική συμφωνία.

Ο Μαρκ Σορτ, ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για νομικές υποθέσεις, δήλωσε ότι βάσει της συμφωνίας οι δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους θα αυξηθούν «λίγο λιγότερο» από 300 δισεκ. δολάρια. Όμως η εφημερίδα Washington Post εκτίμησε το ποσό σε μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως ακόμη, ο προϋπολογισμός για την άμυνα θα αυξηθεί κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο οικονομικό έτος και κατά 85 δισεκ. δολάρια το δεύτερο.

Οι δαπάνες που δεν συνδέονται με την άμυνα, όπως το πρόγραμμα για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα παιδιά κατά 63 δισεκ. δολάρια τον πρώτο χρόνο και κατά 68 δισεκ. δολάρια τον επόμενο.

Ο Σούμερ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό «θα σπάσει τον μακρύ κύκλο των κρίσεων δαπανών».

Όμως πολλοί Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους που στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη των μεταναστών χωρίς χαρτιά που έφτασαν ως ανήλικοι στις ΗΠΑ, γνωστοί και ως «Ονειροπόλοι».

Η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκφώνησε μια οκτάωρη ομιλία την Τετάρτη για να υπερασπιστεί τους «Ονειροπόλους» και δεσμεύθηκε να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία τους.

Από την πλευρά τους κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι είναι εξοργισμένοι με τις επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία αυτή στο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε αν στηρίζει τη συμφωνία, ο Ρεπουμπλικάνος από την Αλαμπάμα Μο Μπρουκς απάντησε: «Δεν λέω απλώς “όχι”, αλλά “σε καμία περίπτωση”».

Ο ίδιος, που είναι μέλος του Freedom Caucus, μιας κοινοβουλευτικής ομάδας υπέρ μιας συντηρητικής οικονομικής πολιτικής, χαρακτήρισε τη συμφωνία «όνειρο των εθισμένων στο χρέος».

Σχολίασε μάλιστα ότι οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι ανήκουν σε ένα κόμμα «μεγάλων δαπανών» και «μεγάλης κυβέρνησης».

Ο Ντέιβ Μπρατ, Ρεπουμπλικάνος από τη Βιρτζίνια, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ντοπαρισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο».

Ο επικεφαλής της Freedom Caucus Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο σχολίασε ότι η συμφωνία είναι ένα «τερατούργημα», το οποίο δυσκολεύεται να πιστέψει ότι προήλθε από το κόμμα του.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία αυτή, αν και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την ανέγερση του τοίχου που επιθυμεί στα σύνορα με το Μεξικό.

«Η συμφωνία αυτή για τον προϋπολογισμό είναι πολύ σημαντική για τον μεγάλο μας στρατό», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πρέπει να στηρίξουν τους στρατιώτες μας και να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο!».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι πρόκειται για μια τέλεια συμφωνία, όμως κάναμε τα πάντα για να βρούμε κοινό τόπο», σχολίασε ο Μακόνελ. «Έπειτα από μήνες αδιεξόδου, αυτή η συμφωνία για τον προϋπολογισμό είναι μια πραγματική πρόοδος», επεσήμανε ο Τσακ Σούμερ.