Αστυνομικοί και στρατιωτικοί στο Ελ Σαλβαδόρ ενδέχεται να έχουν διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις και να χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία στις επιχειρήσεις τους εναντίον των βίαιων συμμοριών των δρόμων στην κεντροαμερικανική χώρα, επισήμανε ο ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

Η Ανιές Καλαμάρ, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις, σημείωσε πως τα ευρήματά της δεν υποδεικνύουν ότι τα εγκλήματα αυτά οφείλονταν σε πολιτική που διατάχθηκε άνωθεν, αλλά μάλλον στη μέθοδο δράσης στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.

Η Καλαμάρ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από περιοδεία της διάρκειας δύο εβδομάδων στο Ελ Σαλβαδόρ.

«Ανακάλυψα μοτίβο συμπεριφοράς στις τάξεις των σωμάτων ασφαλείας που θα μπορούσε να θεωρηθεί (πως οδηγεί σε) εξωδικαστικές δολοφονίες», ανέφερε η Καλαμάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Ασθενικές αντιδράσεις των κρατικών θεσμών»

«Αυτό υποθάλπεται από τις ασθενικές αντιδράσεις από μέρους των κρατικών θεσμών», συμπλήρωσε.

Τα Ηνωμένα Εθνη προέτρεψαν τις Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να διεξαγάγουν έρευνες για υποθέσεις εξωδικαστικών δολοφονιών από στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν σωρεία εξωδικαστικών εκτελέσεων και καταχρήσεων εξουσίας από στελέχη των σωμάτων ασφαλείας εντός των ορίων των επιχειρήσεων που διέταξε η κυβέρνηση του προέδρου Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.

«Αντιλαμβανόμαστε ως θεσμός ότι μπορεί να υπάρχουν αστυνομικοί που δεν εκτελούν ορθά τα καθήκοντά τους, πάντως η πολιτική μας είναι ότι όλοι πρέπει να δρουν εντός των ορίων του νόμου», σημείωσε η Εβελιν Μαροκίν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της κεντροαμερικάνικης χώρας.

Στο Ελ Σαλβαδόρ ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε στις 60 ανά 100.000 κατοίκους το 2017. Είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο.