Πραγματικό άθλο αποτελεί για την ελληνική χιονοδρομία το γεγονός ότι η Ελλάδα (με ελάχιστο χιόνι, μικρές υποδομές και ανύπαρκτη οικονομική ευμάρεια) εκπροσωπείται με τέσσερα μέλη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ που ξεκίνησαν χθες στην πόλη της Νότιας Κορέας με την ελληνίδα σημαιοφόρο Σοφία Ράλλη να μπαίνει πρώτη με την ελληνική αποστολή στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Απόστολος Αγγέλης μπαίνει πρώτος αύριο στον αγωνιστικό στίβο και στους δρόμους αντοχής κάνοντας το ντεμπούτο για τα ελληνικά χρώματα.

Την αποστολή αποτελούν οι αθλητές Απόστολος Αγγέλης, Γιάννης Αντωνίου και οι αθλήτριες Σοφία Ράλλη, Μαρία Ντάνου. Προπονητές είναι οι Στέργιος Πάππος και Τιμολέων Τσουρέκας, ενώ αρχηγός αποστολής είναι το μέλος της ολομέλειας της ΕΟΕ Βασίλης Κατσώρας και μαζί τους θα είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων Δημοσθένης Γυρούσης.

Οι αθλητές

Η πρωταθλήτρια των αλπικών Σοφία Ράλλη είναι 30 ετών και είναι η πιο έμπειρη της εθνικής μας ομάδας, καθώς συμμετέχει για τρίτη φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Αθλήτρια του ΕΟΣ Νάουσας, ξεκίνησε το σκι στα οκτώ της χρόνια, έχει τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ, είναι λιμενικός στην Ικαρία και ενώ ο τόπος κατοικίας της είναι η Νάουσα. Τα αγωνίσματα στα οποία θα πάρει μέρος είναι η τεχνική και η γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. «Είναι μεγάλη η τιμή και θα προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ την εμπειρία μου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τόνισε η έμπειρη αθλήτρια.

Η πρωταθλήτρια των δρόμων αντοχής Μαρία Ντάνου είναι 28 ετών και αυτή είναι η δεύτερη διοργάνωση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην οποία θα πάρει μέρος.

Αθλήτρια του ΕΟΣ Νάουσας, ξεκίνησε το σκι στα 8 της, έχει σπουδάσει οικονομικά και sports management και ζει και εργάζεται στη Λωζάννη. Το αγώνισμα στο οποίο θα πάρει μέρος είναι τα 10 χλμ. ελεύθερης τεχνικής.

Ο πρωταθλητής των δρόμων αντοχής και του διάθλου Απόστολος Αγγέλης είναι 25 ετών και συμμετέχει επίσης 2η φορά σε ανάλογη διοργάνωση. Αθλητής του ΕΟΣ Μετσόβου, ξεκίνησε το σκι στα 11 του χρόνια, έχει επιχειρήσεις τουριστικές και ζει μόνιμα στο Ανήλιο Μετσόβου. Το αγώνισμα στο οποίο θα πάρει μέρος είναι τα 15 χλμ. ελεύθερης τεχνικής.

Τέλος, ο πρωταθλητής των αλπικών Γιάννης Αντωνίου είναι 23 ετών κι αυτή θα είναι η πρώτη του συμμετοχή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου, ξεκίνησε το σκι στα 3 του, είναι φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ και ζει στη Θεσσαλονίκη. Τα αγωνίσματα που θα πάρει μέρος είναι η τεχνική και η γιγαντιαία τεχνική κατάβαση.

Πρώτη χωρίς Τσακίρη

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 2002 και δεύτερη μετά το μακρινό 1984 στην ελληνική αποστολή δεν υπάρχει μέλος της οικογένειας Τσακίρη (με τεράστια παράδοση στα χιονοδρομικά αγωνίσματα).

Ο πατέρας Θανάσης Τσακίρης έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 23 ετών το 1988 στο Κάλγκαρι, συνέχισε σε Αλμπερβίλ (1992), Λίλεχαμερ (1994), Ναγκάνο (1998) και μετά το 2010 στο Βανκούβερ έγραψε ιστορία ως ο πρώτος πατέρας που αγωνίστηκε σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με την κόρη του (Παναγιώτα) η οποία είχε καλύψει το κενό της οικογένειας το 2006 στο Τορίνο ενώ το 2014 στο Σότσι στην 3η της συμμετοχή ήταν σημαιοφόρος!

Η μικρότερη αδελφή της Μαρία (20 χρονών) δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την Πιονγκτσάνγκ και έτσι το επίθετο Τσακίρη θα επιστρέψει λογικά το 2022 στο Πεκίνο.