Υψηλές πτήσεις για ΑΕΚ (83-81 την Μπαϊρόιτ στο Μαρούσι) και ΠΑΟΚ (80-59 τη Βέντσπιλ στη Λετονία), που ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά στις τελευταίες αγωνιστικές προκρίθηκαν (ως τρίτοι) με μεγάλες νίκες στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδιαίτερα η Ενωση έκανε την ανατροπή μέχρι το τέλος, σε ένα μαγικό βράδυ στο ΟΑΚΑ, που ούτε η σκηνοθετική μαεστρία του Τάσου Μπουλμέτη (δημιουργού της υπέροχης ταινίας «1968») δεν θα μπορούσε να το είχε εμπνευστεί. Επέστρεψε από το -14 (40-54 στο 24′) και με δύο τρίποντα στο φινάλε, του Βασιλόπουλου και του Σάκοτα, πήρε τη σπουδαία νίκη με 83-81.

Το τρίποντο του υιού Σάκοτα μάλιστα, που ήρθε από τα 8 μέτρα στα 6,5 δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε, διαμόρφωσε και το τελικό σκορ! Η ΑΕΚ ήθελε νίκη (το ιδανικό θα ήταν με 8 πόντους) επί της γερμανικής Μπαϊρόιτ και παράλληλα νίκη της Στρασμπούρ στην Τουρκία επί της Μπάνβιτ και νίκη της Βενέτσια επί της Εστουντιάντες.

Τα ευχάριστα νέα από την Τουρκία έφτασαν νωρίς στο σχεδόν άδειο (κάτω από 1.000 θεατές σε αυτόν τον «τελικό» για την ΑΕΚ) ΟΑΚΑ, καθώς οι Γάλλοι πέρασαν τρένο από την έδρα της Μπάνβιτ (80-63).

Πλέον αρκούσε απλή νίκη για την ΑΕΚ, αρκεί να επικρατούσε και η Βενέτσια επί της Εστουντιάντες. Εχανε όμως σταθερά η ΑΕΚ, σταθερά και η ιταλική ομάδα, μέχρι να γυρίσουν όλα με δύο τρίποντα στο φινάλε: του Σάκοτα στο ΟΑΚΑ και του «δικού» μας Μάικ Μπράμου στη Βενετία, που έδωσε τη νίκη (92-91) στην ιταλική ομάδα και έστειλε την ΑΕΚ στα ουράνια.

Οι παίκτες της ελληνικής ομάδας με τη λήξη του δικού τους αγώνα έτρεξαν απευθείας στα τηλέφωνά τους για να δουν το δραματικό φινάλε στη Βενετία, πανηγυρίζοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά! Κορυφαίος ο Σάκοτα (20 π.) και εξαιρετικοί ο Χάρις (23 π., 9 ριμπ.) και ο Τζέιμς (11 π., 9 ριμπ.) για την ΑΕΚ.

Σαρωτικός

Στη Λετονία, στον δικό του «τελικό», ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 6/10 τρίποντα, προηγήθηκε με 36-21 στο 14′ και τελικά σάρωσε τη Βέντσπιλ με 80-59 παίρνοντας και αυτός πανηγυρικά την πρόκριση. Κορυφαίος ο Βαγγέλης Μαργαρίτης (13 π., 4 ασίστ).

n Το ευρωπαϊκό μαρτύριο του αποκλεισμένου Αρη ολοκληρώνεται απόψε (19.30, Novasports 1) στη Θεσσαλονίκη όπου υποδέχεται την Οστάνδη.