Λένε πως η τρίτη φορά είναι και η φαρμακερή αλλά ο Παναθηναϊκός και η Ευρωλίγκα έχουν ξεπεράσει αυτά τα θεωρούμενα ως όρια συναγερμού. Τούτου δοθέντος μένει να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια στον νέο κύκλο της διαχρονικής αντιπαράθεσής τους, που άνοιξε προχθές με την επιβολή καραντίνας ενός χρόνου στον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να διενεργήσει δημοψήφισμα θέτοντας βέτο του τύπου «ή φεύγει η ομάδα από την Ευρωλίγκα ή φεύγω εγώ από την ομάδα»!

Από τα σπάργανα

Η βεντέτα (χωρίς αγάπη) των δυο πλευρών χρονολογείται από τα… μπετά της διοργάνωσης τη σεζόν 2000-01 όταν οι Πράσινοι διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους μαζί με άλλες μεγάλες ομάδες (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Εφές Πίλσεν) δεν έλαβαν μέρος, προτιμώντας να συμμετάσχουν στη θνησιγενή Σουπρολίγκα.

Εναν χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός μετακόμισε στην Ευρωλίγκα και κατέκτησε τον τίτλο στην Μπολόνια, αφού προηγουμένως ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος… μπούκαραν στο συμπόσιο που διοργάνωνε η ULEB, κατηγορώντας την ηγεσία της για την οικονομική αφερεγγυότητά της και απειλώντας με αποχώρηση από το Φάιναλ Φορ! Ο Μπερτομέου τα χρειάστηκε, όχι μόνο διότι η διοργάνωση κινδύνευε να τιναχθεί στον αέρα, αλλά και επειδή όλα αυτά συνέβησαν ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων της από τη Formula1, το ΝΒΑ, την Premiership και την UEFA!

Πράξη δεύτερη

Η επόμενη πράξη του έργου ανέβηκε το 2009 στο Βερολίνο, με αφορμή τη διαιτησία στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ. Μεσούντος του αγώνα ο Θανάσης Γιαννακόπουλος εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του Μπερτομέου και παράλληλα άρχισε να πετάει προς το μέρος του πενηντάρικα και ό,τι άλλα χαρτονομίσματα είχε στην τσέπη του! Εναν μήνα αργότερα η Ευρωλίγκα επέβαλε στον Παναθηναϊκό πρόστιμο 150.000 ευρώ «για υποτιμητική συμπεριφορά υψηλόβαθμου στελέχους του», αλλά ο Παναθηναϊκός προσέφυγε στο CAS, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο κατόπιν διαπραγμάτευσης και συμφωνίας των δυο πλευρών, που σφραγίστηκε μάλιστα από ρήτρα εχεμύθειας!

Το κακό στις σχέσεις τους τρίτωσε τον Απρίλιο του 2015, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επιτέθηκε με έντονο τρόπο κατά των διαιτητών του τρίτου αγώνα των πλέι οφ με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας προκαλώντας την έντονη αντίδραση της διοργανώτριας Αρχής.

Συν τοις άλλοις οι Πράσινοι δεν έχουν παύσει όλα αυτά τα χρόνια να κατηγορούν το «κονκλάβιο» της Βαρκελώνης στο οποίο χρεώνουν οικονομική αδιαφάνεια και βλαπτική συμπεριφορά προς τις ομάδες, αλλά φαίνεται πως τώρα η κατάσταση φτάνει στα άκρα και στο απροχώρητο.