Ενώ η Αθήνα ασχολείται ακόμα με τον πολιτικό απόηχο των συλλαλητηρίων για το ονοματολογικό, επίσημο Βρετανικό έγγραφο της Επίλεκτης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, πού διορίζεται από την Βουλή των Λόρδων για να διερευνήσει τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στις διεθνής σχέσεις, καλεί την βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «με η χωρίς λύση του ονοματολογικού».

«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ κα η συνεργασία θα υποβοηθήσουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Συμφωνούμε με την συνεχιζόμενη στήριξη της Κυβέρνησης στις προσδοκίες εισδοχής της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της Μακεδονίας. Εφόσον πληρούν της προυποθέσεις για να γίνουν μέλη, η εισδοχή τους θα αποτελούσε καλοδεχούμενο βήμα προς μια αυξημένη σταθερότητα στην περιοχή,» αναφέρει η έκθεση, που φέρει ημερομηνία 10 Ιανουαρίου, 2018.

«Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν την Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, με ή χωρίς λύση του ονοματολογικού» αναφέρει η έκθεση, σε ένα από τα ελάχιστα εδάφια που τυπώνονται με έντονα γράμματα.

Η προτροπή θα πρέπει να θεωρηθεί ακόμη πιο βαρύνουσα, δεδομένης της έμφασης που δίνει η έκθεση στη πρόθεση της Βρετανίας, που εκδηλώνεται εμφατικά στο κείμενο, να αυξήσει σημαντικά την παρουσία της στα Βαλκάνια τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, αναφέρεται σε ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Lancaster House στις 17 Ιανουαρίου του 2017, όπου αναφέρθηκε στα Βαλκάνια ως «περιοχή εις την οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έπαιξε, και θα συνεχίσει να παίζει, ενεργό ρόλο στην προαγωγή της ευρωπαικής ευημερίας, σταθερότητας, και ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, το βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί και να δαπανήσει περισσότερα κονδύλια στην περιοχή τα επόμενα έτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στην απόφαση του Λονδίνου να φιλοξενήσει το 2018 την Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.

Το σκηνικό εντός πΓΔΜ, από βρετανική σκοπιά

Η έκθεση αναφέρει ότι πάνω από 70% του πληθυσμού της πΓΔΜ υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, και ότι ο ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ ανέφερα ότι συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα σήμαινε ότι «η Μακεδονία είναι εδώ για να μείνει, και εντός των υφιστάμενων συνόρων».

Γιώργος Γκίλσον