Πoλιτικές αναταράξεις φέρνει η ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis καθώς η Δικαιοσύνη «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων βάζοντας στο κάδρο δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με τους δύο επίκουρους συναδέλφους της, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, παρέδωσαν χθες το μεσημέρι στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου τον φάκελο με τα ευρήματα της έρευνάς τους και όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε αφορούσε στον ρόλο πολιτικών προσώπων που είχαν κυβερνητικές θέσεις σε συγκεκριμένα υπουργεία, όπως Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κατά πληροφορίες, η δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή είναι για τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνη Γεωργιάδη, Βαγγέλη Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Μάλιστα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί, σταθμίζοντας τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, συμπεριέλαβαν στον κατάλογο των προσώπων για τα οποία έκριναν ότι πρέπει να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή και για δύο πρώην πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

ΑΜΕΛΗΤΙ ΣΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγινε γνωστό ότι το όνομα του Πικραμμένου περιελήφθη στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή χωρίς ειδικότερα στοιχεία για το πρόσωπό του, αλλά κατ’ εφαρμογήν του νόμου που προβλέπει πως η δικογραφία διαβιβάζεται αμελητί απλώς και μόνο με την αναφορά του ονόματος πολιτικού προσώπου καθώς ούτως ή άλλως ο εισαγγελέας δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει την ουσία αξιοποίνων πράξεων για πρώην υπουργό. Η ογκώδης δικογραφία, που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων που έχουν εξεταστεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, έφτασε χθες νωρίς το απόγευμα στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, όπως προβλέπει ο νόμος, και από εκεί θα διαβιβαστεί σήμερα στη Βουλή η οποία με βάση το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και δη πρώην μελών της κυβέρνησης με βάση τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η ποινική αποτίμηση του πρώτου μέρους της έρευνας, εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της δωροδοκίας με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου εις βάρος ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας.

AΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ. Για το πρόσωπο αυτό, μάλιστα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας εδώ και καιρό, διατάχθηκε ήδη η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα ενώ η δικογραφία για το κομμάτι αυτό θα ανατεθεί σε πρόεδρο Πρωτοδικών – ανακριτή κατά τη Διαφθοράς, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο στο μέλλον η έρευνα να ανατεθεί λόγω της σοβαρότητάς της σε εφέτη – ειδικό ανακριτή, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν κατ’ επανάληψη με σημαντικές υποθέσεις (π.χ. μαύρα ταμεία της Siemens, παραδικαστικό, ομόλογα και παλαιότερα υπόθεση Κοσκωτά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που θα φθάσει στη Βουλή αφορά την χρονική περίοδο από το 2006 έως τις αρχές του 2015 και επικεντρώνεται σε πολιτικά πρόσωπα τα οποία διετέλεσαν υπουργοί σε αρμόδια πόστα που σχετίζονταν με αποφάσεις για την τιμολόγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το πρώτο μέρος της έρευνας είχε να κάνει με τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας ενώ η πολυεπίπεδη προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς για το σύνολο της υπόθεσης και τον ρόλο τόσο πολιτικών όσο και μη πολιτικών προσώπων με κεντρικό άξονα αυτή τη φορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, το γνωστό σε όλους ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, όπως έχει δείξει και η πρόσφατη ποινική ιστορία στις υποθέσεις των πρώην υπουργών Ακη Τσοχατζόπουλου και Τάσου Μαντέλη, είναι η μόνη για την οποία μπορεί να επιληφθεί η τακτική Δικαιοσύνη χωρίς να χρειαστεί να περάσει η δικογραφία από τη Βουλή.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ FBI. Η ομάδα των εισαγγελέων Διαφθοράς έκανε την πρώτη κίνηση στη σκακιέρα της υπόθεσης έπειτα από έρευνα που διήρκεσε περίπου ένα έτος και ενώ είχε προηγηθεί ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συνεργασία με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά και από στοιχεία που συνέλεξαν οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές. Τα στοιχεία που αποτέλεσαν τη βάση των δεδομένων της εισαγγελικής έρευνας προέρχονται όχι μόνο από την Αμερική αλλά και από δικά τους ευρήματα τα οποία συνδέονται τόσο με κινήσεις λογαριασμών όσο και με καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων που αποφάσισαν να μιλήσουν και να συνδράμουν το έργο των δικαστικών Αρχών.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα έγγραφα ενώ στο στόχαστρο μπήκαν και οι αποφάσεις των αρμοδίων επιτροπών που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων. Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η εν λόγω εταιρεία με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας διακινούσε ακριβότερα τα φάρμακα στην Ελλάδα ζημιώνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, διερεύνησαν αν με τις μεθόδους αυτές μπορούσε η εταιρεία να καθορίσει επιπλέον και τις τιμές των φαρμάκων στην Ευρώπη καθώς η Ελλάδα καταλέγεται μεταξύ των 16 εκείνων χωρών που διαμορφώνουν τον δείκτη των τιμών. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στη Βουλή αποστέλλονται αμελητί για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και αναφορές εις βάρος του Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Υγείας το πρώτο διάστημα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ενας ελβετικός κολοσσός με μια Γερμανίδα στο τιμόνι

Ενας ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός που κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε πωλήσεις (και) στην Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο βάσει των στοιχείων τα οποία περιέχονται στον ογκώδη φάκελο της δικογραφίας που διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα, η Novartis, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας επί δύο δεκαετίες, ηγείται της φαρμακευτικής αγοράς καθώς το μερίδιό της ξεπερνά το 10%. Αλλωστε, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου είναι ιδιαίτερα διευρυμένο, επενδύοντας στην καινοτομία (Novartis), στα οφθαλμολογικά νοσήματα (Alcon) και στα γενόσημα σκευάσματα (Sandoz).

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις καινοτόμες θεραπείες στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται περισσότερα από 50 σκευάσματα, πολλά εκ των οποίων κατέχουν ηγετική θέση σε θεραπευτικούς τομείς όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η ανοσολογία και η δερματολογία, οι νευροεπιστήμες, η ογκολογία και η αιματολογία.

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο κύκλος εργασιών της Novartis Hellas έφτασε το 2016 στα 329.494 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία απέσπασε χρυσή διάκριση για το «αίσθημα εταιρικής υπευθυνότητας». Η διάκριση αφορούσε στη συνεπή δραστηριότητα σε δύο βασικούς τομείς: τη διεύρυνση της πρόσβασης στην υγεία και την υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα με έμπρακτη υποστήριξη της τοπικήςκοινωνίας.

Ενα χρόνο μετά, στα τέλη Ιουνίου του 2017, η Novartis Ηellas έλαβε εκ νέου το χρυσό για την εταιρική ευθύνη το οποίο παρέλαβε η τότε νέα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Suzanne Kohout(φωτογραφία). Η γερμανίδα οικονομολόγος είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρείας από τον περασμένο Μάιο του περσινού έτους σε μια περίοδο σημαντικών ερευνών σε Ελλάδα και ΗΠΑ για τις πρακτικές προώθησης που είχε ακολουθήσει κατά το παρελθόν η Novartis Hellas.

ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ. Τότε, άνθρωποι του χώρου επεσήμαναν ότι η επιλογή της Suzanne Kohout ήταν κάθε άλλο παρά τυχαία. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα έμπειρο στέλεχος που ήλθε να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το τμήμα της πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Ο προκάτοχός της Riccardo Canevari μετακινήθηκε τότε (σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση) σε νέα ηγετική θέση στις ΗΠΑ ως «Senior Vice President και Global Brand Lead στην επιχειρησιακή μονάδα Ογκολογίας».

Από στελέχη της εταιρείας διέρρεε σχετικά με τον Canevari –ο οποίος σημειωτέον ήταν στο τιμόνι της Novartis Hellas επί τρεισήμισι χρόνια –ότι η μετακίνησή του δεν ήταν δυσμενής. Αντιθέτως έκαναν λόγο για σημαντική αναβάθμιση, γεγονός που αποδείκνυε ότι η εταιρεία δεν πτοείται από την πολύκροτη υπόθεση. Πάντως, επισήμως, οι ανακοινώσεις της Novartis Hellas για την υπό εξέλιξη έρευνα ήταν και παραμένουν λιτές. Και χτες αργά το βράδυ αρκέστηκε στην εξής δήλωση: «Εχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή».