Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία κατήγγειλαν την Παρασκευή ότι μία από τις μαχήτριές τους ακρωτηριάστηκε από τους αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία, παραπέμποντας σε βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η κουρδική διοίκηση της βορειοανατολικής Συρίας ανέφερε ότι η Μπαρίν Κομπάνε, μαχήτρια των κουρδικών μονάδων γυναικών YPJ, βραχίονα των κούρδων πολιτοφυλάκων YPG, σκοτώθηκε από τους αντάρτες που πολεμούν με την στήριξη της Τουρκίας, οι οποίοι αφού «έπαιξαν με τη σορό της, την έκοψαν σε κομμάτια», με τον ερασιτεχνικό φακό να καταγράφει τα γεγονότα.

«Θεωρούμε την τουρκική κυβέρνηση υπεύθυνη για αυτή την ειδεχθή ενέργεια» τονίζεται σε ανακοίνωση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να επικοινωνήσει με αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να σχολιάσουν.

Ηταν περίπου 25 χρονών

Στο βίντεο διακρίνεται σορός να κείτεται στο έδαφος σε λίμνη αίματος. Τμήματα του θώρακα φαίνεται πως έχουν ακρωτηριαστεί.

Τα πλάνα προκάλεσαν την οργή των Κούρδων στη βόρεια Συρία, όπως μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Πολλοί χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησαν φωτογραφίες της μαχήτριας στο Διαδίκτυο, ως φόρο τιμής προς εκείνη.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε από την πλευρά της ότι η γυναίκα σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Αφρίν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Κομπάνε ήταν περίπου 25 ετών και εντάχθηκε στις Μονάδες Προστασίας Γυναικών YPJ το 2015. Σκοτώθηκε στο μέτωπο μαζί με άλλους τρεις μαχητές κοντά στην πόλη Μπουλμπούλ.