Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν νέα πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος ως απάντηση στον επανεξοπλισμό της Ρωσίας, σύμφωνα με το νέο «Δόγμα Πυρηνικής Πολιτικής και Ασφάλειας» που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από το Πεντάγωνο.

Αυτά τα νέα όπλα, που κάνουν τους ειδικούς να φοβούνται για αναβίωση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και την αύξηση του κινδύνου πυρηνικής σύρραξης, αντιπροσωπεύουν την «απάντηση στη διεύρυνση των (πυρηνικών) ικανοτήτων της Ρωσίας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γκρεγκ Γουίβερ, υπεύθυνος στρατηγικών ικανοτήτων στο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο είναι σήμερα πολύ πιο περίπλοκη σε σύγκριση με το 2010, όταν δημοσιεύτηκε η τελευταία αναθεώρηση του δόγματος για τα πυρηνικά, το Πεντάγωνο επισημαίνει σε αυτό το έγγραφο τις απειλές που προέρχονται από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Ομως αυτό που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσιγκτον, είναι κυρίως «η γεμάτη αποφασιστικότητα επιστροφή της Μόσχας στον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις στον πρόλογο του 75σελιδου εγγράφου.

«Εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους» 

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία βρίσκεται στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού οπλοστασίου 2000 τακτικών πυρηνικών όπλων, απειλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες γειτνιάζει και παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη για τον αφοπλισμό New START.

Το Πεντάγωνο διαπιστώνει «ανομοιογένεια» μεταξύ των ικανοτήτων της Ρωσίας και εκείνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εξήγησε ο Γουίβερ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική μας και οι υπάρχουσες ικανότητές μας γίνονται ξεκάθαρα αντιληπτές από τους Ρώσους ως ενδεχομένως ανεπαρκείς προκειμένου να τους αποθαρρύνουν να κάνουν δύο πράγματα: να εξαπολύσουν περιορισμένα πυρηνικά πλήγματα για να ασκήσουν πιέσεις στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια συμβατικής σύρραξης που τείνει να επιδεινωθεί και να χρησιμοποιήσουν ευρύτερα πυρηνικά όπλα για να επικρατήσουν στις συμβατικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εάν οι απειλές δεν πιάσουν τόπο» διευκρίνισε ο ίδιος.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κάνει εσφαλμένους υπολογισμούς» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για την πυρηνική πολιτική Ρόμπερτ Σόφερ. «Η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει ότι το να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση, ακόμα και περιορισμένης μορφής, δεν θα της επιτρέψει να πετύχει τον στόχο της, αλλά θα τροποποιήσει θεμελιωδώς τη φύση της σύρραξης και θα έχει ανυπολόγιστο κι αβάστακτο κόστος για τη Μόσχα».

Ακούγονται επικριτικές φωνές

Σε πλήρη αντίθεση με το όραμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος το 2009 στην Πράγα, απηύθυνε έκκληση για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, το νέο αμερικανικό Δόγμα προτείνει την ανάπτυξη νέου τύπου πυρηνικών πυραύλων μικρής ισχύος, που θα εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Αυτοί οι νέοι πύραυλοι, χαμηλότερης ισχύος από τη βόμβα της Χιροσίμας, δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύονται στο έδαφος των χωρών συμμάχων. Θα μπορούν να ακυρώσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ρωσίας.

Αυτά τα όπλα θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά πυρηνικά όπλα, κάτι που θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον να συνεχίσει να τηρεί τις συνθήκες μη διάδοσης. Το Πεντάγωνο εξετάζει προς το παρόν πρόγραμμα περίπου 30 «πυρηνικών μίνι όπλων» με κόστος στα 50 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 5 ετών, κάτι που θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Κογκρέσου.

Ηδη ακούγονται επικριτικές φωνές για αυτού του είδους τους πυραύλους, που θα αυξήσουν τον κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης, όμως το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εξαπολύσει πλήγμα.

«Στόχος αυτών των δυνατοτήτων είναι να καταστήσουμε την αμερικανική απάντηση στη χρήση πυρηνικού όπλου πιο βάσιμη, όχι να καταστήσουμε την επίθεση από τις ΗΠΑ πιο πιθανή» υπογράμμισε ο Γουίβερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από