Το Βουκουρέστι, και συγκεκριμένα η στρατηγική που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη ρουμανική πρωτεύουσα το 2008 αποτελεί τον «οδηγό» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα των Σκοπίων. Ο πρόεδρος της ΝΔ «διάβασε» εγκαίρως τις προθέσεις των Αμερικανών, οι οποίοι θέλουν να δώσουν άμεσα λύση, αλλά και τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δεν ήταν άλλες από το να διχάσει την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή ένα –ούτως ή άλλως –προβληματικό ζήτημα γι’ αυτήν και προετοίμασε την δική του στρατηγική, η οποία βασίστηκε σε τρεις άξονες:

1. Να επενδύσει πολιτικά στη διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δηλώνοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επισήμως εάν δεν υπάρξει προηγουμένως ενιαία πρόταση – θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

2. Να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα μέσα από την απευθείας επικοινωνία του με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

3. Να επιλέξει την «κατά συνείδηση απόφαση» όσον αφορά τη συμμετοχή των βουλευτών και των στελεχών του κόμματός του στα συλλαλητήρια.

Μέχρι στιγμής, και με δεδομένο ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα των οριστικών αποφάσεων, οι σοβαροί εσωκομματικοί τριγμοί στη ΝΔ έχουν αποφευχθεί, ενώ η Πειραιώς διαβλέπει ότι η Πλατεία Συντάγματος θα στείλει αύριο ηχηρά αντικυβερνητικά μηνύματα. Η θέση της ΝΔ παραμένει ότι πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το ονοματολογικό, θα πρέπει οι Σκοπιανοί να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμά τους, να αποκηρύξουν τα περί μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας και να αλλάξουν τα σύμβολα. Εάν αυτά συμβούν, κάτι που δεν θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό στη ΝΔ, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει στη συζήτηση για το όνομα. Σε αυτό το σημείο θα υπάρξουν και στη συντηρητική παράταξη εσωκομματικά ζητήματα, με δεδομένες τις θέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη περί σύνθετης ονομασίας και τη σταθερή θέση του Αντώνη Σαμαρά, των βουλευτών που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και στελεχών όπως είναι οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης ότι δεν νοείται η χρήση της λέξης Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΜΕ ΣΑΜΑΡΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα, προανήγγειλε χθες –την επομένη του δείπνου που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Καλαμάτα –την παρουσία του στο συλλαλητήριο της Αθήνας. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την χριστιανοσύνη και τη Μεσσηνία, την Κυριακή θα είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά προσερχόμενος στη λειτουργία για τη γιορτή της Υπαπαντής. Σύμφωνα πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν την Πέμπτη στο εστιατόριο Καννάς στη μαρίνα της Καλαμάτας, οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι «η εθνική γραμμή είναι η απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το ’92 και η «κόκκινη γραμμή» το Βουκουρέστι». Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη των χειρισμών και ως εκ τούτου πρώτα εκείνη θα πρεπει να παρουσιάσει την ενιαία θέση της. Ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησε και σημείωσε ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ήταν απολύτως σαφής και πως από αυτή θα πρέπει να αντλούν επιχειρήματα οι βουλευτές και τα στελέχη.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του Σκοπιανού, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποδεχόταν τη σύνθετη ονομασία εάν είχε προηγηθεί η υλοποίηση των υπόλοιπων όρων που έχει θέσει, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του θα έχει την ιδία γνώμη. Ο ίδιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να περάσει τη θέση για μια σύνθετη ονομασία, αμετάφραστη και για όλες τις χρήσεις, χρησιμοποιώντας ως όπλο τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την απόρριψη του αλυτρωτισμού. Σε αυτή την προσπάθεια αποβλέπει και στη στήριξη του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος και στο Βουκουρέστι ακολούθησε την ίδια γραμμή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως είναι από εκείνους που δεν βιάζονται. Αλλωστε και στην ομιλία του πρόσφατα, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ είχε τονίσει ότι η όποια συζήτηση για την επίλυση του Σκοπιανού θα ήταν καλύτερο να γίνει σε μια άλλη χρονική συγκυρία.