Με μενού τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, έγινε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», το βράδυ της περασμένης Τρίτης «μυστικός δείπνος» μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα στον δεύτερο όροφο με θέα την Ακρόπολη και την Πλάκα, οι δύο κορυφαίοι παράγοντες συζήτησαν σε χαλαρό κλίμα και στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, μεταξύ άλλων, ήταν και το εθνικό θέμα που προκαλεί πολιτικές παρενέργειες.

Ο Κώστας Καραμανλής πέρασε το κατώφλι του αρχιεπισκοπικού μεγάρου υπό άκρα μυστικότητα, ενώ η συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε συμφωνηθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες μεταξύ των γραφείων τους. Εξάλλου, ήταν κοινή επιθυμία Ιερώνυμου και Καραμανλή να βρεθούν και να συζητήσουν διά ζώσης, καθώς είχαν πάρα πολύ καιρό να συναντηθούν.

Η σημειολογία του δείπνου έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι έγινε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία προχωρεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κορυφώνεται στην Ελλάδα η πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία του συλλαλητηρίου των Αθηνών για το Σκοπιανό, στη σκιά της μεγάλης συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ανοίξει και ο παρασκηνιακός αγώνας στην Ιεραρχία για τη μετά Ιερώνυμο εποχή, κυρίως με τις παρεμβάσεις των Μητροπολιτών Μεσογαίας Νικολάου και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Πολύ καλό κλίμα.

Στο δείπνο που είχε σαλάτα, κρεατικά και κόκκινο κρασί –καθώς την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις ημέρες καταλυόταν κρέας με βάσει τους ιερούς κανόνες ενόψει της έναρξης της νηστείας του Πάσχα, την οποία τηρεί αυστηρά και ο Κώστας Καραμανλής –έγινε εκτενής συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις με φόντο τα συλλαλητήρια. Η συζήτηση Ιερώνυμου – Καραμανλή έγινε σε πολύ καλό κλίμα και παρά το γεγονός ότι οι επαφές τους δεν είναι τόσο στενές, όπως του πρώην πρωθυπουργού με τον μακαριστό Χριστόδουλο, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο «μυστικός δείπνος», στον οποίο ο Κώστας Καραμανλής προσήλθε με έναν αστυνομικό και παρέστη μόνος του, έγινε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ιερώνυμου με τις παμμακεδονικές οργανώσεις, κατά την οποία τελικώς ο Αρχιεπίσκοπος «ευλόγησε» το συλλαλητήριο της Αθήνας, εν αντιθέσει με αυτό της Θεσσαλονίκης, από το οποίο κράτησε αποστάσεις.

Η λύση που θέλουν. Κοινή συνισταμένη Ιερώνυμου και Καραμανλή, όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία όμως θα είναι εθνικά συμφέρουσα και επωφελής. Παράλληλα και οι δυο συμφώνησαν ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν ρητές εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με την αναφορά στις εθνικές ευαισθησίες που κυριαρχούν στην πλειονότητα των Ελλήνων.

Οχι σε «Μακεδονία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανέλαβε στον Κώστα Καραμανλή, όπως και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι πως δεν αποδέχεται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων. Μάλιστα, στον πρώην πρωθυπουργό έκανε εκτενή αναφορά στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος, επισημαίνοντάς του τον κίνδυνο μετακυλίσεως του προβλήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους, από το πολιτικό στο εκκλησιαστικό επίπεδο και την επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού στη γείτονα χώρα μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Στο δείπνο παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή Κωστής Δήμτσας και εκτός των πολιτικών θεμάτων και ειδικά επί του Σκοπιανού, έγινε συζήτηση και για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Βέβαια, ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή και δεν έκανε σχόλια για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή, Συρία, κ.α.), ενώ επικεντρώθηκε και στην πολιτική της Τουρκίας και στις προκλήσεις της σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.