Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας συνεχίζουν σήμερα Δευτέρα τις έρευνες σε αχανές τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού με την ελπίδα να βρουν κι άλλους επιζήσαντες, μεταξύ των περίπου πενήντα επιβαινόντων σε πορθμείο που χάθηκε ενώ εκτελούσε δρομολόγιο στο αρχιπέλαγος των νησιών Κιριμπάτι, μία ημέρα αφότου εντόπισαν λέμβο με επτά ανθρώπους.

Οι επτά ναυαγοί, ανάμεσά τους έφηβη που δεν είχε τις αισθήσεις της, παρελήφθησαν από παραπλέον αλιευτικό σκάφος (φωτογραφία κάτω) αργά την Κυριακή, ανέφερε ο πτέραρχος Ντάριν Γουέμπ της νεοζηλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας, μιλώντας στο Radio New Zealand.

Οι έρευνες ξανάρχισαν με το πρώτο φως τη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ανώτερος νεοζηλανδός αξιωματικός.

Το MV Butiraoi, ξύλινο καταμαράν μήκους 17,5 μέτρων, αναχώρησε τη 18η Ιανουαρίου από την ατόλη Νονούτι για το Μπέτιο, στην ατόλη Ταράουα, στα νησιά Κιριμπάτι, ταξίδι που απαιτούσε τον περίπλου 260 χιλιομέτρων γης και θα διαρκούσε δύο ημέρες (χάρτης στο τέλος του κειμένου). Κηρύχθηκε αγνοούμενο στις 20 Ιανουαρίου.

Αλιευτικό σκάφος προσεγγίζει τη λέμβο με τους ναυαγούς

«Παραμένουμε αισιόδοξοι»

Στο καταμαράν είχε γίνει επισκευή στην προπέλα λίγο πριν από τον απόπλου, σύμφωνα με νεοζηλανδούς αξιωματούχους, κάτι που εκτιμάται πως ενδέχεται να προκάλεσε την τραγωδία.

Σύμφωνα με τον Γουέμπ, δεν αποκλείεται να υπήρχαν κι άλλα σωστικά μέσα στο φέρι. «Παραμένουμε αισιόδοξοι πως μπορεί να βρούμε κι άλλους επιζώντες», τόνισε.

Η Νέα Ζηλανδία συμμετέχει στις έρευνες από το Σάββατο. Αεροσκάφος P-3K2 Orion εντόπισε τη λέμβο μέσα σε δύο ώρες αφότου μπήκε στην περιοχή έρευνας το πρωί της Κυριακής, ανέφεραν οι νεοζηλανδικές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ο πτέραρχος Γουέμπ επισήμανε ωστόσο ότι η έρευνα καλύπτει «τεράστια» θαλάσσια επιφάνεια, έκτασης 315.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων — μεγαλύτερης από αυτήν ολόκληρης της Ιταλίας.

Τα νησιά Κιριμπάτι, 32 ατόλες και κοραλλιογενές νησί, έχουν πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκων και βρίσκονται περί τα 3.460 χλμ. βορειοανατολικά των νησιών Φίτζι.