Τουλάχιστον 25 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Μεξικό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχους και μεξικανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους εννιά άνδρες οι οποίοι δολοφονήθηκαν ενώ έβλεπαν ποδόσφαιρο σε σπίτι στη βιομηχανική πόλη Μοντερέι.

Πάνοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν σε σπίτι στο Σαν Νικολάς δε λος Γάρσα όπου οι άνδρες παρακολουθούσαν τον αγώνα τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας στην τηλεόραση, σύμφωνα με εισαγγελείς. Επτά από τα θύματα σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ δύο άλλοι υπέκυψαν στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν.

Αντίπαλες συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά μάχονται για επιρροή. Εχουν κατακερματιστεί σε μικρότερες, πιο αιμοδιψείς ομάδες, έπειτα από δέκα χρόνια στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των καρτέλ.

Το κύμα βίας στο Μεξικό, όπου το 2017 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός ανθρωποκτονιών της τελευταίας 20ετίας, έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα του διαλόγου ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουλίου.

Το κυβερνών Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο έχει πέσει στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Επιθέσεις σε νυχτερινά κέντρα

Σειρά επιθέσεων εναντίον νυχτερινών κέντρων καταγράφηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Ομάδα ενόπλων σκότωσε τρεις άνδρες μέσα σε μπαρ στο Κανκούν, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, σύμφωνα με μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρίστας από τη Χιλή σκοτώθηκε όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα σε εστιατόριο στο Ακαπούλκο, άλλο παραθαλάσσιο θέρετρο. Δύο άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μπαρ στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Βερακρούς όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον εργαζομένων σε αυτό και μουσικού συγκροτήματος.

Εξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη Σιουδάδ Χουάρες, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανάμεσά τους ζευγάρι. Τα πτώματα των μελών του ζευγαριού βρέθηκαν σε πάρκο με σημάδια από βασανιστήρια.

Αλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, που γειτονεύει με τις ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή προκειμένου να παρουσιάσει τα σχέδιά της για την αύξηση της ασφάλειας στη χώρα μετά το ρεκόρ των 25.000 και πλέον ανθρωποκτονιών του 2017, υποσχόμενη να αναπτύξει κι άλλα στρατεύματα στις περιοχές με τα εντονότερα προβλήματα.