«Θα συνεργαστούμε με όλους τους υπουργούς της Αυστρίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως συνεργάζομαι άλλωστε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα και όπως έχω συνεργαστεί και με τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία. Γιατί κάνουμε ολόκληρο θέμα για την Αυστρία όταν εθελοτυφλούμε σε ό,τι αφορά άλλες χώρες;». Η δήλωση αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει τη συμμετοχή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας, περιγράφει την νέα πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ήδη, καθώς η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο και οι ακροδεξιοί πολιτικοί θα προεδρεύουν στα συμβούλια υπουργών.

Αντρέι Ντάνκο,

επικεφαλής του Σλοβακικού Εθνικού Κόµµατος,

πρόεδρος της Βουλής

Το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS) αυτοχαρακτηρίζεται ως «εθνικιστικό, βασισμένο στο ευρωπαϊκό χριστιανικό σύστημα αξιών». Με το Μεταναστευτικό να αποτελεί βασικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο έχασε την πλειοψηφία, με το SNS να κερδίζει 15 έδρες. Ο Φίκο ζήτησε τη συνεργασία του Αντρέι Ντάνκο –μέλη των εθνικιστών κατέχουν τρία υπουργεία: Αμυνας, Παιδείας και Γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2016 και ενώ είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ξέσπασε μέγα σκάνδαλο όταν ο Ντάνκο προήχθη οκτώ βαθμίδες στη στρατιωτική επετηρίδα ταυτόχρονα με απόφαση του προστατευόμενού του υπουργού Αμυνας.

Κραζιµίρ Καρακατσάνοφ,

πρόεδρος του βουλγαρικού εθνικιστικού

συνασπισµού Ενωµένοι Πατριώτες, υπουργός Αµυνας

Οι Ενωμένοι Πατριώτες είναι μια εθνικιστική εκλογική συμμαχία που δημιουργήθηκε για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Αποτελείται από τρία ακροδεξιά κόμματα: το Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα (IMRO), επικεφαλής του οποίου είναι ο Καρακατσάνοφ, το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας και το κόμμα Επίθεση. Στις βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2017, ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ έχασε την πλειοψηφία και αποφάσισε να στηριχθεί στην ακροδεξιά συμμαχία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Καρακατσάνοφ συχνά εκφράζει ρατσιστικές απόψεις για τους Ρομά και προτρέπει σε βία εναντίον των προσφύγων.

Χάιντς Κρίστιαν Στράχε,

επικεφαλής του αυστριακού ακροδεξιού Κόµµατος της Ελευθερίας, αντικαγκελάριος

Ο 48χρονος οδοντοτεχνίτης βρίσκεται στο τιμόνι του ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας από το 2005. Εκτοτε το Κόμμα της Ελευθερίας κινήθηκε ακόμα πιο συντηρητικά. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς ήταν υποψήφιος δήμαρχος Βιέννης με συνθήματα «Η Βιέννη δεν πρέπει να γίνει Κωνσταντινούπολη», «Γερμανικά και όχι «δεν καταλαβαίνω»». Συγκέντρωσε 15%. Στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου, το κόμμα του Στράχε συγκέντρωσε 26% και 51 έδρες. Επειτα από συμφωνία του νέου καγκελάριου Κουρτς με τον Στράχε το Κόμμα της Ελευθερίας μπήκε στον κυβερνητικό συνασπισμό εξασφαλίζοντας έξι υπουργεία, μεταξύ των οποίων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Αμυνας.