Σε δύσκολη θέση στο πεδίο των συμβολισμών και διπλά εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά τα όσα συνέβησαν χθες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην ελληνική Βουλή και ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όσο και εάν δεν το παραδέχονται για ευνόητους πολιτικούς λόγους, αιφνιδιάστηκαν και δεν ανέμεναν την κίνηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να χαρακτηρίσει δημόσια ως «ακροδεξιό» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα.

Και αυτό την ίδια στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να καλύπτει πλήρως, όπως ήταν αναμενόμενο, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στην υπόθεση την οποία χαρακτηρίζει σκάνδαλο η αντιπολίτευση, αυτή της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Γι’ αυτό και χθες η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, έπειτα από μια ιδιαίτερα φορτισμένη τετράωρη συνεδρίαση, απέρριψε το αίτημα της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν ο Πάνος Καμμένος, ο Δημήτρης Βίτσας και ο Νίκος Κοτζιάς για εξηγήσεις επί του θέματος.

Ο Πρωθυπουργός, που πολλάκις έχει υπερασπιστεί τον Πάνο Καμμένο, παραβλέπει τους χαρακτηρισμούς του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και από το επιτελείο του δεν δίνουν συνέχεια, εμμένουν ότι η συνεργασία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έχει συνέχεια και διάρκεια.

Στη σκιά όσων υποστηρίζουν ότι ο πολιτικός γάμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα κρατήσει διότι η εξουσία είναι συγκολλητική ουσία, ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε εμφανώς αμήχανα και επιτέθηκε (Real FM) στον πρόεδρο της Κομισιόν με το σχόλιο: «Εκανε τη δήλωση νύχτα, κάνει κρύο στις Βρυξέλλες, ήταν τέτοιες οι συνθήκες που μπορεί να με μπέρδεψε με τον Βορίδη ή τον Γεωργιάδη… ο καθένας έχει τα ελαττώματά του».

Το μείζον όμως θέμα για την κυβέρνηση και την εικόνα που εκπέμπει στο εξωτερικό, και ειδικά στον κύκλο των Σοσιαλδημοκρατών και ευρύτερα της Αριστεράς, είναι η αναμόχλευση της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι από πολλούς στις Βρυξέλλες, στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, στους Οικολόγους, θεωρούνται ακροδεξιοί. Ηδη από τον Μάρτιο του 2015 ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ είχε πει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι «η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ ανησυχεί πολλούς Ευρωπαίους».

«ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΕΣΗ». Η επιλογή του Σταύρου Θεοδωράκη να μιλήσει δημόσια για «τερατογένεση» που ντροπιάζει τη χώρα δίνει ένα στίγμα για το κλίμα που δύναται να διαμορφώσει ο επικεφαλής του Ποταμιού, αλλά και άλλοι παράγοντες της Κεντροαριστεράς, σε κύκλους των Βρυξελλών, με τους οποίους επιθυμεί να διατηρεί καλή επικοινωνία και σχέση ο Αλέξης Τσίπρας, που πλέον είναι μόνιμος παρατηρητής των συνόδων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα, κρίσιμη παράμετρος είναι και η πορεία της νέας προσπάθειας επίλυσης του Σκοπιανού που ξεκίνησε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και ήδη καταγράφονται οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τού υπουργού Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημα για το πώς θα αντιδράσει τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και εάν δημιουργήσει θέμα ευστάθειας της κυβέρνησης στις αρχές του 2018.