Διόρθωση των στρεβλώσεων με τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και αυστηρότερα κριτήρια που κόβουν από το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) αρκετές χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους, προβλέπει το πακέτο μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας του υπουργείου Ενέργειας. Καθιερώνει ταυτόχρονα επανασυνδέσεις ρεύματος και ευκολότερη πρόσβαση στο φυσικό αέριο για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά.

Στο μέτωπο των ΥΚΩ από την 1η Ιανουαρίου 2018 αλλάζουν ο υπολογισμός, οι κλίμακες και οι χρεώσεις. Κάθε φορά που ο καταναλωτής θα ξεπερνά μια κλίμακα κατανάλωσης, θα επιβαρύνεται με τη χρέωση της υψηλότερης κλίμακας μόνο για την υπερβάλλουσα ποσότητα που «έκαψε», και όχι για το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσε, όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή η χρέωση θα γίνεται πλέον κλιμακωτά, και όχι ενιαία, εξασφαλίζοντας εκπτώσεις ώς και 58% ή 50 ευρώ το τετράμηνο.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά, χωρίς να αποκλείεται από τους σημερινούς 680.000 δικαιούχους, να χάσουν την υφιστάμενη έκπτωση 30-35% ακόμη και πάνω από 100.000 άτομα. Καθιερώνονται για πρώτη φορά κριτήρια αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, με τις πληροφορίες να μιλούν για 180.000 ευρώ, που σημαίνει ότι θα απεντάσσονται όσοι τα υπερβαίνουν, δηλαδή καταναλωτές που, κατά το ΥΠΕΝ, δεν αντιμετωπίζουν συνθήκες ένδειας. Στα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ώς 12.000 ευρώ) θα προσμετρώνται πλέον και όλα τα αφορολόγητα ή αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, όπως επίσης τα εισοδήματα και η περιουσία όσων ατόμων φιλοξενεί ο κύριος δικαιούχος. Στην ίδια λογική καθιερώνονται για πρώτη φορά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για τους πολύτεκνους. Από εκεί και πέρα, το ΚΟΤ θα αποτελείται από δύο βασικές κατηγορίες: Η πρώτη αφορά τους δικαιούχους Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (περίπου 200.000) με έκπτωση στο ρεύμα έως 70%, και η δεύτερη θα περιλάβει όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως λέει το ΥΠΕΝ, ως προς τα όρια που ισχύουν σήμερα, οι οποίες όμως δεν διευκρινίζονται.

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ. Η τρίτη παρέμβαση αφορά την εφάπαξ καταβολή 10 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για επανασύνδεση ρεύματος ευάλωτων νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα που τους έχει κοπεί το ρεύμα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εως σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κόψει το ρεύμα σε 1.092 δικαιούχους ΚΟΤ, με συνολικές οφειλές 13,3 εκατ. ευρώ, αλλά ο αριθμός αυξάνεται. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία ΚΟΤ με έκπτωση 70%. Τέλος, διευκολύνεται η πρόσβαση ευάλωτων καταναλωτών (π.χ. δικαιούχοι Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης), για αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο, μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ, ύψους 5 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ΕΔΑ Αττικής έως τις 31 Μαΐου 2018.