Παρελθόν θα είναι από την Πρωτοχρονιά οι ανοιχτές συσκευασίες ελαιολάδου που υπάρχουν σήμερα πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων, καθώς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ελαιόλαδο θα διατίθεται αποκλειστικά σε σφραγισμένες συσκευασίες, ενώ όσοι επιχειρηματίες βρεθούν να μην το εφαρμόζουν κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ.

Αυτό απαιτεί ο σχετικός κανόνας Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), σύμφωνα με τον οποίο «από την 1-1-2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».

Το νέο αυτό μέτρο αλλάζει τα δεδομένα, καθώς δημιουργεί μια νέα αγορά προϊόντων τυποποιημένου ελαιολάδου, η οποία θα απευθύνεται στη μαζική εστίαση και υπολογίζεται στους 10.000-12.000 τόνους. Ετσι εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1/3 η συνολική εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου, που σήμερα υπολογίζεται στους 35.000-40.000 τόνους τον χρόνο.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, «το μέγεθος της νέας αγοράς που ανοίγεται με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια ξεπερνά τους 10.000 τόνους ελαιολάδου –ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4%-5% της εγχώριας παραγωγής». Αναμένεται ότι το γεγονός αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της τυποποίησης του ελληνικού ελαιολάδου, το οποίο σήμερα στη μεγαλύτερη ποσότητά του διακινείται σε χύμα μορφή, και στην ανάδειξη του εθνικού προϊόντος κυρίως σε τουριστικά σημεία. Επιπλέον εκτιμάται ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και στη μείωση των κρουσμάτων νοθείας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική ενημέρωση για την εφαρμογή του μέτρου από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Πάντως, ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου –η τιμή κυμαίνεται στο 1 ευρώ η φιάλη των 100 ml.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση για μη επαναγεμιζόμενες μικρές συσκευασίες ελαιολάδου από τους χώρους μαζικής εστίασης δηλώνουν οι επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), αλλά και οι περισσότερες από 600 αναγνωρισμένες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιολάδου. Οπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΙΤΕΛ, ήδη η ανταπόκριση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων όσο και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης είναι μεγάλη. Η νέα ρύθμιση η οποία περιλήφθηκε στην πρόσφατη αναμόρφωση των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ από το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει στη διασφάλιση της ποιότητας του εθνικού μας προϊόντος και στην καλύτερη παρουσίασή του σε χώρους που έχουν άμεση σχέση και με τον τουρισμό, και παράλληλα στην προστασία των καταναλωτών.