Την πρώτη ευρωπαϊκή λίστα φορολογικών παραδείσων ενέκριναν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η πολυαναμενόμενη -ειδικά μετά τις πρόσφατες διαρροές των LuxLeaks στα τέλη του 2014, των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 και των Paradise Papers τον Νοέμβριο του 2017- «μαύρη λίστα» της ΕΕ αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Τελικά, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν την Τρίτη σε έναν κατάλογο 17 χωρών, οι οποίες δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης.

Ύστερα από πολλές αποκαλύψεις εξωχώριων σχημάτων φοροαποφυγής από εταιρίες και πλούσιους ιδιώτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μια διαδικασία να δημιουργήσει μια λίστα με φορολογικούς παραδείσους σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον σχηματισμό εικονικών δομών στο εξωτερικό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι νόμιμες αλλά μπορούν να αποκρύπτουν παράνομες δραστηριότητες.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη δημοσίευση της εν λόγω λίστας, αποκαλώντας την ένα «σημαντικό ορόσημο, μετά από δύο χρόνια αγώνα». «Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο ίδιος.

Η «μαύρη λίστα»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν τελικά τη «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων που περιλαμβάνει 17 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας εκτός της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται μη συνεργάσιμες σε φορολογικά ζητήματα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι χώρες αυτές είναι: Αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Γκουάμ, Νότια Κορέα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μογγολία, Ναμίμπια, Παλάου, Παναμάς, Αγία Λουκία, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα μπορεί να χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστούν και άλλα ενδεχόμενα αντίμετρα, δήλωσε ο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Η «γκρίζα λίστα»

Επιπλέον, εγκρίθηκε και μια η «γκρίζα λίστα» 47 χωρών που ανέλαβαν την υποχρέωση να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση της Ευρώπης. Τέλος, καταγράφηκαν οι περιπτώσεις οκτώ χωρών που πλήττονται από τυφώνες και θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως οι 47 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας περιλαμβάνονται στην «γκρίζα λίστα» χωρών που αυτή τη στιγμή δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι κανένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος, καθώς όλα έχουν συμφωνήσει να σέβονται τα ευρωπαϊκά φορολογικά πρότυπα.

Σημειώνεται τέλος πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για την πιθανή διπλή φορολόγηση ευρωπαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα υιοθετήσουν επίσης μια κοινή θέση για τη φορολόγηση τεχνολογικών εταιριών όπως η Amazon ή το Facebook.