Απειλές κατά της ζωής του ιδίου και των συνεργατών του δέχεται από την Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Κρίστιαν Σμιτ, ενώ η υπόθεση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρούς τριγμούς τόσο στη γερμανική υπηρεσιακή κυβέρνηση όσο και στην επικείμενη συνάντηση, σήμερα Πέμπτη, των αρχηγών της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Bild», ο κ. Σμιτ και οι συνεργάτες του στην εκλογική του περιφέρεια στη Βαυαρία δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα και σχόλια στο Facebook από πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συγκατάθεση που έδωσε – παρά την αντίθετη γνώμη του κυβερνητικού εταίρου SPD αλλά και της καγκελαρίας – προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει τη χρήση της γλυφοσάτης για ακόμη πέντε χρόνια.

Δημοσκόπηση: Συντριπτικά εναντίον του κ. Σμιτ

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ομίλου MME Funke από την εταιρία Civey, το 78,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης του κ. Σμιτ από το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ενώ μόλις το 28,7% εκτιμά ότι ο υπουργός πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

Παρά την παρέμβαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, που με ασυνήθιστη δριμύτητα καταδίκασε την ενέργεια του κ. Σμιτ, η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και την Τετάρτη, καθώς έγινε γνωστό ότι ο επιτελάρχης της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ είχε επικοινωνήσει ήδη τη Δευτέρα με τον κ. Σμιτ και του είχε επισημάνει ότι κανόνας λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας είναι πως όταν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, στα κοινοτικά όργανα επιλέγεται η αποχή.

Η υπουργός Περιβάλλοντος (SPD) Μπάρμπαρα Χέντρικς είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη συνέχιση χρήσης της γλυφοσάτης, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, ο οποίος προέρχεται από τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) αποφάσισε να άρει την γερμανική «αποχή» στο αρμόδιο όργανο της ΕΕ και έτσι δόθηκε το πράσινο φως για την πενταετή παράταση της χρήσης της.

Σουλτς: Τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο Συνέδριο των Γερμανών Εργοδοτών, έκανε λόγο για «τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης» και ζήτησε η νέα κυβέρνηση να περιορίσει, ακόμη και να απαγορεύσει αν είναι δυνατόν, τη χρήση του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου.

Ο ίδιος ο κ. Σμιτ πάντως, σε συνέντευξή του την ίδια μέρα στην «Bild», υπερασπίστηκε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι «με την ενδεχομένως μη δημοφιλή απόφασή μου πέτυχα πολλά για το περιβάλλον. Χάρη στη θετική μας ψήφο κατέστη δυνατό να εγκριθούν οι περιορισμοί στη χρήση του εν λόγω ζιζανιοκτόνου».

Ο κ. Σμιτ δήλωσε ότι έλαβε μόνος την απόφαση και διευκρίνισε ότι είχε μιλήσει με πολύ λίγα άτομα, μεταξύ των οποίων δεν είναι η καγκελάριος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, το θέμα γνώριζε ο αρχηγός του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, o οποίος, με δήλωσή του στην «Sueddeutsche Zeitung, στήριξε το στέλεχός του, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει «γιατί επικρίνεται τόσο ο κ. Σμιτ».